Svijet

RAT U UKRAJINI ĆE POGORŠATI PANDEMIJU KORONE! Oglasila se Svetska zdravstvena organizacija, ovo su 2 najveća problema!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Korona virus u Ukrajini bi mogao da napravi ogroman problem, a dva su razloga za to, upozorila je SZO.

Izvor: YouTube/WHO

Rat u Ukrajini mogao bi da pogorša pandemiju korona virusa na planeti, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija.

U nedelju je SZO saopštila da bi rat u Ukrajini mogao da ubrza širenje zaraznih bolesti, među kojima je i korona virus koji svet drži u šaci već duže od dve godine.

Dve stvari posebno zabrinjavaju - najpre, Ukrajina ima nisku stopu vakcinacije što znači da je rizik od teških slučajeva kojima je potrebno bolničko lečenje ogroman. Ako se rat nastavi, mnogi od njih ne bi mogli da dobiju adekvatnu terapiju jer su mnogi ukrajinski gradovi već "odsečeni" od priliva zaliha među kojima su i lekovi.

Potom, više od dva miliona Ukrajinaca već je pobeglo od sukoba, a neki od njih završili su u okolnim zemljama koje imaju još nižu stopu vakcinacije. U Ukrajini je vakcinisano oko 34 odsto stanovništva, ali u obližnjoj Moldaviji, samo 29 odsto.

"Virus će, nažalost, nastaviti da koristi svaku priliku da se širi. Mi kao organizacija prepoznajemo da su zemlje sveta u vrlo različitim situacijama, i da se susreću s različitim izazovima", rekla je Marija van Kerkhofe iz SZO.

"Bez sumnje će u Ukrajini doći do skoka broja slučajeva. Nedostatak testiranja, obustava vakcinacije i stresirana, umorna populacija koja već ima nisku stopu imuniteta dovešće do porasta broja slučajeva", rekao je dr Majk Rajan, direktor programa za zdravstvene hitne slučajeve SZO.