Svijet

UKRAJINA TVRDI: JOŠ JEDNA ZEMLJA ULAZI U RAT! Hitno se oglasili zbog "Putinovog čeda" - Večeras bi MOGLI DA NAPADNU!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ukrajinski Centar za strateške komunikacije saopštio je da ne odbacuje mogućnost da bi Bjelorusija već večeras mogla da se priključi Rusiji u napadu na Ukrajinu.

Izvor: Youtube/RT/EuroNews/screenshot

Ukrajinski državni centar za strateške komunikacije saopštio je da bi Bjelorusija danas mogla da pokrene invaziju na Ukrajinu nakon sastanka u Moskvi između ruskog predsjednika Vladimira Putina i bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka.

Centar je u saopštenju naveo:

"Prema preliminarnim podacima, bjeloruske trupe bi mogle biti uvučene u invaziju 11. marta u 21:00."

Podsjetimo, ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je u 14.30 po lokalnom vremenu državna granična služba dobila informaciju da je ruski avion poleteo sa aerodroma u Bjelorusiji, prešao u ukrajinski vazdušni prostor i potom pucao na Kopani, selo u Bjelorusiji, prenosi Rojters.

"Ovo je provokacija! Cilj je uključivanje Oružanih snaga Republike Bjelorusije u rat sa Ukrajinom!", saopštila je komanda Vazduhoplovstva Ukrajine u onlajn saopštenju.

Ukrajinska vojska je saopštila da su u operaciji gađana još dva bjeloruska naselja.

"Zvanično izjavljujemo: ukrajinska vojska nije planirala i ne planira da preduzme bilo kakvu agresivnu akciju protiv Republike Bjelorusije", saopštila je služba bezbjednosti.

U poruci objavljenoj na Fejsbuku, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov upozorio je bjeloruske građane da ruske snage pripremaju napad.

"Prema svojim zločinačkim namjerama, ruska avijacija se sprema da pogodi niz naselja na teritoriji Republike Bjelorusije, koja se nalaze u blizini ukrajinsko-bjeloruske granice. Konkretno, planiraju da pogode Kopani. Svrha provokacije je da se natjera sadašnje rukovodstvo Bjelorusije na rat protiv Ukrajine. Moskva pokušava da vas veže krvlju“, rekao je Reznikov.