Svijet

PUTIN SE OBRATIO RUSKOM NARODU I POSLAO JASNU PORUKU: Posebno se zahvalio ŽENAMA - Hvala vam na odanosti!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Predsjednik Putin je rekao u ponedeljak da Rusi neće biti mobilisani, kao i da neće biti prisiljeni da ratuju u Ukrajini.

Izvor: Youtube/Global News/Screenshot

Putin je rekao da u sukobima u Ukrajini čestvuju samo profesionalni vojnici.

"Želim da se apelujem na majke, supruge, sestre, neveste i djevojke naših vojnika i oficira koji su sada u borbi, brane Rusiju tokom specijalne vojne operacije. Razumijem kako brinete za svoje najmilije. Možete biti ponosni od njih samo kako se cijela država ponosi njima zajedno sa vama i brine za njih. Istakao bih da vojnici koji služe vojni rok ne učestvuju i neće učestvovati u sukobima, i neće biti dodatnog pozivanja rezervista iz rezervnog sastava", rekao je ruski predsjednik u televizijskoj poruci povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, prenosi RIA novosti.

Šef države je, takođe, zahvalio ženama koje služe u Oružanim snagama Ruske Federacije.

"Posebne riječi poštovanja za žene koje obavljaju svoju dužnost, služe u redovima Oružanih snaga Rusije. Hvala vam na odanosti otadžbini", rekao je on.

Desetine hiljada ruskih vojnika ušlo je u Ukrajinu od početka sukoba 24. februara, a SAD su saopštile da je skoro 150.000 vojnika raspoređeno na ukrajinskoj granici prije nego što je invazija počela.

Kako su nedavno objavili pojedini mediji, prema njemačkim obavještajnim podacima prve talase napada uglavnom sprovodili su neiskusni, mladi vojnici koji su često bili na služenju vojnog roka. Nakon toga bi bile raspoređene nove, bolje opremljene i mnogo iskusnije jedinice, posebno za postavljanje opsadnih prstenova oko gradova.