Svijet

POZNATO KOLIKO JE CIVILA UBIJENO U UKRAJINI! Oglasila se kancelarija za ljudska prava - stvarne brojke su "znatno veće"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ove brojke uključuju podatke prikupljene između 4 sata ujutro po lokalnom vremenu 24. februara 2022, kada je počeo oružani napad Ruske Federacije na Ukrajinu, do ponoći 6. marta 2022. godine.

Izvor: Fonet/Zoltan Balogh/MTI

Više od 406 civila je ubijeno u Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara, saopštila je Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava u saopštenju u ponedeljak. Još 801 civil je povređen, saopštio je OHCHR.

OHCHR je priznao da su stvarne brojke verovatno "znatno veće". Ove brojke uključuju podatke prikupljene između 4 sata ujutro po lokalnom vremenu 24. februara 2022, kada je počeo oružani napad Ruske Federacije na Ukrajinu, do ponoći 6. marta 2022. godine, saopštio je OHCHR.

Lokalne novinske agencije javljaju da je ukrajinska delegacija doputovala u Belorusiju na treću rundu pregovora - nakon što dve prethodne runde nisu donele napredak ka miru.

Podrazumeva se da će fokus razgovora ponovo biti humanitarni koridori - da bi se omogućilo ukrajinskim civilima da napuste zemlju. Prethodni pokušaj uspostavljanja humanitarnih koridora u subotu propao je jer se prekid vatre nije održao.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk je označila novi predlog Rusije "neprihvatljivim", nakon što je postalo jasno da će ljudima koji beže iz Kijeva biti ponuđen bezbedan prolaz ka ruskom savezniku Belorusiji, dok će oni u Harkovu imati koridor koji vodi samo samoj Rusiji.

Od četiri pomenuta grada, samo manji, Mariupolj i Sumi, imaju rute za evakuaciju koje vode ka drugim delovima Ukrajine. Portparol ukrajinskog predsednika Zelenskog nazvao je to "potpuno nemoralnom pričom". Više od 1,7 miliona Ukrajinaca je do sada pobeglo iz ratom razorene zemlje, dok invazija traje 12. dan.

Pratite naš blog uživo - sve o konfliktu Rusije i Ukrajine!

Tagovi