Uživo

RAT U UKRAJINI UŽIVO! NAJAVLJENI NOVI PREGOVORI: Makron iznio "crnu" prognozu, pa poručio - Rusija se mora POŠTOVATI

Pratite najnovije vijesti o Rusiji i Ukrajini uživo, iz minuta u minut!

Izvor: Fonet/AP/Vadim Ghirda

U ponedeljak bi trebalo da bude održana treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine, čiji sukobi ulaze u 12. dan. Gubici sa obije strane su veliki, Ukrajinu je napustilo više od 1,3 miliona ljudi, a predsjednik Volodimir Zelenski se obratio i rekao da će Rusija bombardovati objekte odbrambene industrije koji se nalaze u gradovima.

Detaljni izvještaj prethodnog dana sukoba pročitajte u našem blogu uživo, a u sekciji "Razvoj događaja" čitajte najvažnije vijesti o Ukrajini za ponedeljak, iz minuta u minut.

22:58

Oboreni ruski ratni avioni iznad Kijeva

Dva ruska ratna aviona oborena su u ponedjeljak uveče iznad Kijeva, saopštili su ukrajinski odbrambeni zvaničnici. Jedan ruski avion je oboren protivvazdušnom vatrom, a drugi "u vazdušnoj borbi", navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva odbrane.

22:57

Ukrajinski ministar potvrdio sastanak sa Lavrovom

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da je njegov sastanak sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Turskoj zakazan za 10. mart.

"Ako Lavrov 10. marta stigne u Antaliju, i ja ću otići, sjesti i razgovarati", rekao je Kuleba na konferenciji za novinare

22:23

U utorak evakuacija civila iz pet ukrajinskih gradova

"Režim tišine" biće aktiviran u utorak od 10 sati po moskovskom kako bi se evakuisali civili iz Kijeva, Harkova, Černigova, Sumija i Mariupolja počeće. Ovo je saopštio u ponedjeljka uveče Međuresorni koordinacioni štab Rusije za humanitarni odgovor u Ukrajini.

22:22

SZO osudila napade na zdravstvene objekte u Ukrajini

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je potvrdila najmanje 16 napada na zdravstvene ustanove i osoblje od početka sukoba u Ukrajini. Napadi su doveli do najmanje devet smrtnih slučajeva i 16 povrijeđenih, uključujući sedam zdravstvenih radnika.

22:22

Ukrajina traži sastanak Zelenskog i Putina

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba saopštio je danas da Kijev želi direktne pregovore predsjednika Volodimira Zelenskog sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

"Odavno želimo direktan razgovor predsjednika Ukrajine i Vladimira Putina jer svi razumijemo da on donosi konačne odluke i vuče sve konce u Moskci, posebno sada. Ako se ni Putin ne plaši, neka dođe na sastanak, neka sjedne i razgovara", naveo je Kuleba, prenosi Rojters.

22:03

Makron se oglasio o Ukrajini

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da ne očekuje brze pregovore o okončanju rata u Ukrajini. On je rekao da je Vladimiru Putinu naglaiso da prekid vatre mora biti neophodan prije bilo kakvog pravog dijaloga, ali da je predsjednik Vladimir Putin to odbio, što je njihove redovne razgovore otežavalo.

"Ne mislim da će u narednim danima i nedjeljama doći do istinskog rješenja putem pregovora. Rusija se mora poštovati kao zemlja i narod jer nema trajnog mira ako Rusija nije dio velike arhitekture mira na našem kontinentu, zato što su istorija i geografija bitni faktori", rekao je Makron.

21:29

Međunarodna platforma "Upwork" prestaje da posluje u Rusiji i Bjelorusiji

U narednih nekoliko dana, korisnici u obje zemlje više neće moći da otvaraju nove naloge, potpisuju nove ugovore niti da budu vidljivi u pretrazi. Rok za raskid postojećih ugovora je 1. maj.

"Ljudski životi i ekonomska sredstva za život su u pitanju dok nastavljamo da odlučno stojimo uz Ukrajinu protiv ničim izazvanog rata Rusije", navodi se u saopštenju ove kompanije.

21:28

Sergej Lavrov se u Turskoj sastaje sa ukrajinskim kolegom

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će se na inicijativu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u Turskoj sastati Sergej Lavrov i ukrajinski ministar spoljnih poslova, Dmirat Kuleb.

"Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastaće se u četvrtak sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom na marginama diplomatskog foruma u ​​Antaliji, potvrdilo je u ponedjeljak Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Sastanak će biti održan na inicijativu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u okviru sporazuma koji je postigao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u telefonskom razgovoru", rekla je Zaharova, a prenosi TASS.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko rekao je novinskoj agenciji UNIAN da je "mogući sastanak" u Antaliji još uvijek pod znakom pitanja.

21:27

SAD zabranjuje uvoz nafte i gasa iz Rusije?

Šefovi komiteta Predstavničkog doma i Senata Kongresa SAD postigli su dogovor o predlogu zakona o zabrani uvoza energenata iz Rusije i obustavi normalnih trgovinskih odnosa sa Rusijom i Bjelorusijom.

"Dogovorili smo se o zakonodavnom putu da zabranimo uvoz energenata iz Rusije i da suspendujemo normalne trgovinske odnose i sa Rusijom i sa Bjelorusijom", rekli su šefovi senatskog finansijskog komiteta Senata za puteve i sredstva u saopštenju objavljenom u ponedjeljak.

20:46

Poginuo čuveni ukrajinski glumac

Paša Li, ukrajinski glumac i televizijski voditelj, ubijen je u ruskom granatiranju Irpina, grada koji se nalazi zapadno od Kijeva. Imao je 33 godine, a vijest o njegovoj smrti je objavio Međunarodni filmski festival u Odesi. Poslednji se put na Instagramu oglasio prije tri dana kada je objavio fotografiju sa prijateljicom u vojnoj uniformi.

20:45

Bajden, Makron, Šolc i Džonson razgovarali o Ukrajini

Bijela Kuća saopštila je da su američki predsjednik Džozef Bajden i lideri Francuske, Njemačke i Velike Britanije ponovo večeras u razgovoru putem video potvrdili odlučnost da nastave da pružaju podršku Ukrajini za "neizazvani i neopravdani napad Rusije na Ukrajinu".

Kako se navodi, Bajden, Emanuel Makron, Olaf Šolc i Boris Džonson su istakli posvećenost da nastave da pružaju bezbjednosnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, prenosi Rojters.

20:44

OEBS evakuisao osoblje iz Ukrajine

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) završila je evakuaciju svog međunarodnog osoblja iz Ukrajine, saopštila je generalna sekretarka Helga Šmid na sastanku 57 zemalja učesnica koji je održan u ponedjeljak.

"Od kada smo se sastali u četvrtak sa zadovoljstvom mogu da izvijestim da su preostali timovi članova međunarodne misije sada na sigurnom. To znači da je skoro 500 članova međunarodne misije, koji su se nalazili u Ukrajini na početku ruske vojne operacije, sada evakuisano", rekla je Šmidova, a prenio je Rojters.

20:43

Sutra se očekuje "istorijsko" obraćanje Zelenskog

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održaće "istorijsko obraćanje" britanskim poslanicima sutra u 17 sati (18 sati po našem vremenu), navodi Sky News. Ovo je potvrdio večeras predsjednik Donjeg doma Velike Britanije ser Lindzi Hojl.

"Svaki parlamentarac želi da čuje direktno predsjednika, koji će nam se obratiti uživo iz Ukrajine, tako da je ovo važna prilika za Dom", rekao je on.

20:42

Najavljena četvrta runda pregovora Rusije i Ukrajine

Posle razgovora u Bjelorusiji u ponedjeljak, ruski pregovarač, Leonid Slucki, rekao je da će se uskoro održati još jedna runda pregovora, ali nije naveo tačan datum.

"Sledeći, četvrti krug će se održati u Bjelorusiji u veoma bliskoj budućnosti. Još neću imenovati tačan datum. To će biti određeno, možda sjutra", rekao je Slucki ruskoj državnoj televiziji, a prenosi Rojters.

19:55

Oglasio se šef ruskog pregovaračkog tima

Nakon treće runde pregovora Rusije i Ukrajine koja je trajala gotovo tri sata, oglasio je se Vladimir Medinski, šef ruske pregovaračke delegacije i pomoćnik predsjednika Rusije.

"Nisu se ispunila očekivanja ruske strane od pregovora sa Ukrajinom u Brestskoj oblasti", izjavio je Medinski.

19:55

Oglasio se Podoljak nakon pregovora

Savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Mihail Podoljak, oglasio se na Tviteru nakon završene treće runde pregovora između Ukrajine i Rusije.

"Treća runda pregovora je završena. Ima malih pozitivnih pomjeranja ka poboljšanju logistike humanitarnih koridora... Nastavljene su intenzivne konsultacije o osnovnom političkom bloku propisa, uz prekid vatre i bezbjednosne garancije", napisao je Podoljak.

19:14

Mađarska zabranila isporuku oružja Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban potpisao je u ponedjeljak dekret o zabrani isporuke oružja Ukrajini, obrazlažući odluku potrebom da se odbrani bezbjednost svoje zemlje.

"Naredba jasno kaže da se oružje ne može transportovati sa teritorije Mađarske na teritoriju Ukrajine", rekao je Orban.

19:13

Australija traži od Kine da osudi Rusiju zbog rata u Ukrajini

Australijski premijer Skot Morison pozvao je Kinu da prekine svoje "jezivo ćutanje" povodom ruske ofanzive u Ukrajini, navodeći da "nijedna zemlja na svijetu neće imati veći uticaj" na okončanje sukoba.

Govoreći u istraživačkom centru Instituta Lovi u Sidneju u ponedjeljak, Morison je upozorio da, ako Peking direktno ne osudi postupke Moskve, svijet rizikuje da bude preoblikovan "lukom autokratije" zbog odnosa Kine i Rusije.

"Slušao sam glas kineske vlade kada je u pitanju osuda akcija Rusije i vladala je jeziva tišina. Kina je dugo tvrdila da ima ulogu jedne od najvećih sila u svijetu i da doprinosi globalnom miru i stabilnosti", izjavio je Morison, pozivajući Peking da se pojača i djeluje usred eskalacije sukoba.

19:01

Završena treća runda pregovora Rusije i Ukrajine

Pres služba ruske ambasade u Bjelorusiji saopštila je da je završena treća runda pregovora Rusije i Ukrajine koja je počela u ponedjeljak u Brestskoj oblasti u Bjelorusiji.

"Završena je treća runda rusko-ukrajinskih pregovora u Bjelorusiji", navodi se u poruci ambasade u Telegramu, i dodaje da su pregovori trajali skoro tri sata.

18:44

Moskva iznijela novi plan evakuacije Ukrajinaca

Moskva je u ponedjeljak predložila nove rute humanitarnih koridora kojima bi stanovništvo iz Ukrajine bilo evakuisano. Kako je poznato, ove rute vode iz Ukrajine ka Rusiji i Bjelorusiji. Ovakva ponuda Rusije naišla je na osudu ukrajinskih političara.

Portparol ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nazvao je taj predlog "potpuno nemoralnim" i rekao da Rusija pokušava da "iskoristi patnju ljudi za stvaranje televizijske slike".

"Oni su državljani Ukrajine, trebalo bi da imaju pravo da se evakuišu na teritoriju Ukrajine", rekao je portparol.

17:43

Oglasio se njemački kancelar

Olaf Šolc saopštio je u ponedjeljak da nije moguće da se snabdijevanje Evrope ruskim energentima zamijeni tako brzo. Kako kaže, to je razlog da se još uvijek održi poslovanje sa ruskim kompanijama u ovoj oblasti. On je dodatno napomenuo da će se ubrzati alternative za ruske isporuke nafte i gasa, prenosi Tass.

17:42

Rusi zauzeli TV toranj u Melitopolju

Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov tvrdi da su ruske trupe navodno zauzele TV toranju u tom gradu.

"Gradski TV toranj, kao i gradski radio tornjevi su pod kontrolom okupatora Melitopolja, onih ljudi koji trenutno kontrolišu grad, a to su ruske oružane snage", rekao je Fedorov tokom live prenosa na Fejsbuku.

17:07

Poruka Putina Evropskoj Uniji

Putin je tokom razgovora sa predsjednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom rekao da bi Evropska unija trebalo da utiče na vlasti u Kijevu da se ponašaju u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom. On je potom objasnio kakva je pozicija Rusije kada su u pitanju vojne operacije ove zemlje u Ukrajini, prenio je TASS.

"Nekoliko puta je pomenuto da su ruske oružane snage proglasile prekid vatre zbog evakuacije stanovništva putem humanitarnih koridora. Međutim, bataljoni ukrajinskih nacionalista to sprečavaju tako što pribjegavaju nasilju prema civilima i raznim vrstama provokacija", dodaje se u saopštenju Kremlja.

16:42

Ambasadorka Velike Britanije napustila Ukrajinu

Ambasadorka Velike Britanije u Ukrajini napustila je zemlju zbog "ozbiljne bezbjednosne situacije", rekla je ministarka spoljnih poslova Liz Trus, prenosi BBC.

Podsjetimo, ranje su se ambasadorka Melinda Simons i dio diplomatskog osoblja presjelili iz Kijeva u Lavov.

16:42

Prva fotografija sa pregovora između Rusije i Ukrajine

Pregovori delegacija Ukrajine i Rusije počeli su sa skoro sat vremena zakašnjenja. Prethodno je bilo objavljeno da je sastanak počeo, pozivajući se na saopštenje ambasade, koja je potom demantovala da su dvije delegacije sjele za pregovarački sto.

Ovo je prva fotografija sa pregovora:

16:41

Kamion probio kapiju ambasade Rusije u Dablinu?

Na društvenim mrežama počeo da kruži snimak na kom se vidi kako veliki kamion probija kapiju ruske ambasade koja se nalazi na Orvel roudu u Dablinu.

16:40

Sastanak Savjeta bezbjednosti UN

Savjet bezbjednosti UN održaće danas sastanak da bi, kako se navodi, razgovarali o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, prenosi Rojters.

15:59

Ukrajinski pregovarač poziva da se zaustavi napad na civile

Kako je počela treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine, ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak poziva Rusiju da zaustavi napade na civile.

U tvitu kaže: "Za nekoliko minuta ćemo početi da razgovaramo sa predstavnicima zemlje koja ozbiljno vjeruje da je nasilje velikih razmjera nad civilima argument. Dokažite da to nije slučaj."

15:58

Rusija optužila Ameriku za proizvodnju vojno-biološkog oružja u Ukrajini

Načelnik službe za radiacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov saopštio je da je u Lavovu, Harkovu i Poltavi navodno pronađeno 30 laboratorija za proizvodnju vojno-biološkog oružja, prenijela je RIA.

"Analiza je pokazala da su u biološkoj laboratoriji u Lavovu pronađeni uzorci kuge, antraksa i bruceloze, a uzročnici difterije, salmonele i dizenterije u laboratorijama u Harkovu i Poltavi", rekao je Kirilov.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je u Ukrajini navodno formirana mreža od oko 30 bioloških laboratorija, u kojima su se prema njihovim riječima sprovodile aktivnosti koje je navodno naručilo Ministarstvo odbrane SAD, prenosi RIA. Vlasti u Ukrajini se još uvijek nisu oglasile povodom ovih optužbi.

15:56

Počeli pregovori između Rusije i Ukrajine

Počeli su pregovori ruske i ukrajinske delegacije u Bjelorusiji.

Kako navodi RT, razgovori su u toku i odvijaju se u Brestu u Bjelorusiji.

14:52

Lideri EU razgovaraju narednih dana o molbi Ukrajine

Lideri Evropske unije će narednih dana razgovarati o molbi Ukrajine za pridruživanje bloku od 27 zemalja, rekao je u ponedjeljak u tvitu predsjedavajući samita EU Šarl Mišel.

"Solidarnost EU, prijateljstvo i pomoć bez presedana Ukrajini su nepokolebljivi. Razgovaraćemo o molbi Ukrajine za članstvo u narednim danima“, rekao je on.

Lideri EU bi trebalo da razgovaraju o ratu u Ukrajini i nastojanjima zemlje za pridruživanje EU na neformalnom samitu u Parizu u četvrtak.

14:31

Delegacija Ukrajine stigla na mjesto pregovora

Delegacija Ukrajine stigla je na mjesto pregovora u Brestu, gdje već satima čeka ruska delegacija.

14:28

U Ukrajini 406 žrtava od početka invazije

U Ukrajini je od početka ruske invazije na ovu zemlju zabilježeno ukupno 406 smrtnih slučajeva civila, saopštila je Agencija UN za ljudska prava. Dodaje se da je prijavljen i 801 povrijeđeni.

14:28

Borba za Odesu

Ukrajinska mornarica pogodila je ruski brod dok je branila ključni lučki grad Odesu. Pomorske snage udarile su u ruski brod dok su branile Odesku oblast, saopštila je ukrajinska mornarica. Na brod je pucano u Crnom moru, dodaje se.

"Neprijatelj se ponovo povukao“, navodi se u kratkom saopštenju na Fejsbuku. Ne zna se da li ima žrtava.

14:26

Galjamov: Putin započeo rat u nadi da će povećati svoju popularnost

Bivši pisac govora ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji trenutno živi u Izraelu izjavio je u nedelju izraelskim medijima da Putin “nikada ne bi napao Ukrajinu“, da je “znao šta će se dogoditi“ posle pokretanja invazije na tu zemlju.

Porodica Abasa Galjamova boravila je u Izraelu četiri godine, dok je on putovao u Rusiju da radi kao pisac govora i konsultant. Putin je, rekao je on izraelskoj televiziji Kan, “spreman da zaustavi“ invaziju, ali “treba mu neki trofej da ga predstavi široj ruskoj javnosti i ruskim elitama“.

13:47

Uslovi Moskve da prekine invaziju u Ukrajini

Rusija će završiti demilitarizaciju Ukrajine, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Mi zaista završavamo demilitarizaciju Ukrajine. Završićemo je. Ali glavno je da Ukrajina prekine svoju vojnu akciju. Oni treba da prekinu svoju vojnu akciju i tada niko neće pucati", rekao je on, a prenijeli strani mediji.

Peskov je dodao da Ukrajina mora da izmijeni ustav i odustane od pokušaja da uđe u bilo kakav blok. Pročitajte šta još zahtjeva ruska strana pred treću rundu pregovora.

13:12

EU procjenjuje: 5 miliona izbjeglica bi moglo da pređe granicu

Ako se rusko bombardovanje Ukrajine nastavi, EU procjenjuje da bi pet miliona izbeglica moglo da pređe granicu.

Žozep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, rekao je da je 1,5 miliona izbjeglica već pobjeglo iz Ukrajine za nedelju dana.

On je upozorio na "veliki problem" na istočnoj granici Evrope, pozivajući na više resursa za pomoć u upravljanju krizom.

Velika Britanija se danas našla na udaru kritike nakon što se pokazalo da je do sada izdato samo 50 viza Ukrajincima koji žele da dođu u Britaniju.

To je oko 1% od 5.535 ljudi koji su se prijavili u prvih 48 sati od otvaranja šeme.

12:10

Misterija smrti ukrajinskog pregovarača

I dalje je nepoznato kako je stradao Denis Kirejev Borisovič, član ukrajinske delegacije na pregovorima sa Rusijom. Glavni direktorat za obavještajne poslove (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine potvrdio je da je Kirejev poginuo "tokom specijalnog zadatka". Ta informacija objavljena je u subotu na Fejsbuk stranici Glavnog direktorata za obavještajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine.

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da ubistvo Kirejeva nema nikakve veze sa poslovima delegacije.

11:30

Rojters: Ruska delegacija krenula na pregovore u Bjelorusiju

Ruska delegacija uputila se ka Bjelorusiji, gdje je za popodne zakazana treća runda razgovora sa ukrajinskim predstavnicima. Prethodne dvije runde pregovora prethodno su propale.

11:29

Zelenski: Nikada nismo željeli ovaj rat

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski oglasio se sa nepoznate lokacije video-snimkom i rekao da Ukrajina nikada nije željela rat.

"Nikada nismo željeli ovaj rat, ali ovaj rat nam je donijet. Nikada nismo htjeli nikoga da ubijemo, ali moramo da se borimo da neprijatelja izvučemo iz naše zemlje i iz našeg života. Moramo da tolerišemo ono što nijedan narod u Evropi nije morao da toleriše poslednjih 70 godina", rekao je Zelenski. Pročitajte šta je rekao o Vladimiru Putinu i embargu na naftu iz Rusije.

10:40

Putanja humanitarnih koridora

Prema mapama koje je objavila novinska agencija RIA, koridori će dozvoliti civilima da se kreću ka neukrajinskim teritorijama, pri čemu koridor iz Kijeva vodi ka Bjelorusiji, dok će civilima iz Harkova biti dozvoljeno da idu samo u Rusiju.

Rusija će takođe uspostaviti vazdušnu liniju kojom će Ukrajince prevesti iz Kijeva u Rusiju, saopštilo je ministarstvo odbrane te zemlje.

Portparol ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog rekao je za Rojters da je taj potez "potpuno nemoralan”, dodajući da Rusija pokušava da "iskoristi patnju ljudi da stvori televizijsku sliku”.

9:46

Jelisejska palata: Nije istina!

Nakon saopštenja Kremlja da je humanitarni koridor zatražio Makron, oglasila se Jelisejska palata i demantovala to!

"Predsjednik nije ni tražio, ni dobio humanitarne koridore nakon razgovora sa Vladimirom Putinom. Predsjednik konstantno traži neometan prolaz civila i humanitarne pomoći. Ovo je još jedan način za Putina da 'progura' svoju verziju priče u kojoj su Ukrajinci agresori, a Rusi oni koji nude utočište", saopštila je kancelarija predsjednika Francuske.

Pogledajte.

9:38

AMERIKA DALA ZELENO SVIJETLO NATO ZEMLJAMA

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da zemlje članice NATO imaju "zeleno svijetlo" da šalju borbene avione u Ukrajinu. On je u intervjuu za Si-Bi-Es njuz, na pitanje da li Poljska, kao članica alijanse, može da pošalje borbene avione u Ukrajinu, rekao da Varšava za to ima "zeleno svijetlo".

Bilkenovu izjavu možete pročitati OVDJE.

8:58

Kozirev: Putin neće upotrijebiti nuklearno oružje

Andrej Kozirev, bivši ruski ministar spoljnih poslova, izjavio je kako vjeruje da ruski predsjednik Vladimir Putin neće upotrijebiti nuklearno oružje.

"Gospodin Putin je racionalna osoba. Iako je njegova odluka o pokretanju invazije na Ukrajina užasna, nije iracionalna. Obzirom da je on racionalna osoba čvrsto vjerujem da neće namjerno upotrijebiti nuklearno oružje protiv Zapada. Kažem namjerno, jer neselektivno granatiranje u blizini nuklearke može uzrokovati nenamjernu nuklearnu katastrofu u Ukrajini, rekao je.

8:30

Hakeri tvrde da su "preuzeli" televiziju

Hakerska grupa "Anonymous" tvrdi da je nakratko preuzela program ruske državne televizije, kao i striming servisa, i pustila snimke rata u Ukrajini. Njihove tvrdnje još uvijek nisu zvanično potvrđene.

7:25

Novi prekid vatre!

Rusko Ministarstvo odbrane najavilo je da će obustaviti vatru u deset sati po lokalnom vremenu, kako bi civili iz Kijeva, Harkova i Mariupolja mogli da se evakuišu.

"U pitanju je ispunjenje ličnog zahtjeva francuskog predsjednika Emanuela Makrona, i svi relevantni detalji već su dostavljeni međunarodnoj zajednici, uključujući i UN", saopštilo je Ministarstvo. Prekid vatre će po našem vremenu početi u devet sati. Ovo je treći pokušaj otvaranja humanitarnih koridora, jer prethodni, pokušani tokom vikenda, nisu bili uspješni. 

7:23

Novi napadi Rusije!

Jutro počinje izvještajima o novim napadima ruskih snaga na grad Mikolajev blizu Crnog mora. Ruska vojska navodno je bombardovala grad teškom artiljerijom, napisao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič. Ovo su snimci iz tog grada.

5:31

Ukrajina traži prekid invazije

Ukrajina će danas iznijeti svoj slučaj pred Međunarodnim sudom pravde, gdje traži obustavu invazije na osnovu činjenice da ju je Vladimir Putin opravdao pogrešnim tumačenjem Sporazuma o prevenciji i kažnjavanju genocida. Odgovor ruske strane očekuje se tek u utorak. Pročitajte šta Ukrajina traži od Međunarodnog suda pravde.

Izvor: Screenshot/Youtube/United Nations

5:12

"Nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se obratio i rekao da ima informacije da će Rusija u ponedeljak gađati odbrambene objekte koji se nalaze u naseljenim mjestima, što će odnijeti novi danak u životima civila. Zelenski je još jednom kritikovao svjetske lidere rekavši da ćute na najavu novog krvoprolića.

5:10

Cijena nafte dramatično skočila, pa pala

Cijena sirove nafte u jednom trenutku je na azijskom tržištu prešla 139 dolara, što je cijena koja nije viđena od 2008. godine. Agencija AFP javlja da je najava američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da će Bela kuća i njeni saveznici zabraniti uvoz iz Rusije dovela do skoka cijene sirove nafte. Ista agencija javlja da se ciijena potom stabilizovala na nižem nivou.

Ukratko

  • Treća runda pregovora zakazana za danas
  • Zelenski opet kritikovao svjetske lidere
  • Putin ima uslov za pregovore
učitaj još +