Svijet

UJEDINJENE NACIJE DONIJELE REZOLUCIJU O UKRAJINI! Pored Rusije samo jedna država je glasala PROTIV

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Savet UN za ljudska prava je velikom većinom izglasao rezoluciju koja "osuđuje kršenja ljudskih prava od strane Rusije u Ukrajini".

Izvor: YouTube/Printscreen/The Independent

Ovu informaciju je na Tviteru podijelila britanska ambasadorka za ljudska prava i zamjenik stalnog predstavnika pri UN u Ženevi Rita Frenč. Ona je dodala da su jedino Eritreja i Rusija glasale protiv rezolucije, dok je 13 bilo uzdržano, kao i da će u skladu sa ovom rezolucijom biti uspostavljena komisija koja bi istražila sve slučajeve kršenja ljudskih prava.

Ambasadorka Ukrajine pri UN Jevhenija Filipenko rekla je Savjetu da postoje "nepobitni dokazi o grubim i sistematskim kršenjima ljudskih prava, kao i o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti od strane Rusije".

"Naša zajednička dužnost je da obezbijedimo odgovornost tako što ćemo naložiti dokumentaciju i verifikaciju ruskih zločina i identifikaciju odgovornih", istakla je ona.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski takođe je pozdravio ovakvu dluku Savjeta UN za ljudska prava.

"Pozdravljam osnivanje Međunarodne istražne komisije Savjeta za ljudska prava UN za istraživanje ruskih ratnih zločina protiv Ukrajine. Dokazi će biti dokumentovani i korišćeni u međunarodnim sudovima. Ruski ratni zločinci će odgovarati", naveo je Zelenski.

Tagovi