Svijet

KO ŠTA KONTROLIŠE U UKRAJINI? Žestoke borbe kod Kijeva i Harkova (MAPA)

Autor Mia Radulović Izvor Kurir

Rat u Ukrajini se razbuktava iz sata u sat, Rusija napada sa sjevera - sa teritorije Bjelorusije, sa istoka - preko Luganska i Donjecka i sa juga - preko Krima.

Izvor: Kurir / Creuxnoir / Alamy / Alamy / Profimedia

Na mapi koju je objavila Al Džazira vidi se kako trenutno stoji situacija i ko kontroliše koju teritoriju u Ukrajini. Crvenom bojom su označene teritorije koje su trenutno pod kontrolom Rusije, prenosi Kurir.

To su: djelovi Donjecka, Luganska, poluostrvo Krim, djelovi sjeverno od Krima (Herson), djelovi regiona Zaporožni, djelovi regiona Černogov i Harkova.

Ruska ofanziva na glavni grad Ukrajine Kijev nastavljena je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, saopštila je ukrajinska vojska. Sjeverno od Kijeva ruska vojska pokušala je da izgradi pontonski most za prelazak preko rijeke Irpin, objavio je Glavni štab ukrajinske vojske na Fejsbuku.

Žestoke borbe se vode i u Harkovu

Takođe, ruska vojska je neuspješno pokušala da zauzme grad Irpin, nedaleko od Kijeva, dodao je Glavni štab. Eksplozije su se čule u ukrajinskoj prijestonici Kijevu, Harkovu i Černigovu, kako piše Kurir.

Stotine mrtvih civila

Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova izvijestilo je o 352 smrtna slučaja civila, uključujući 14 djece, od kako je Rusija počela napad u ranim jutarnjim satima u četvrtak.

Još 1.684 osobe, uključujući 116 djece, ranjene su do nedjelje uveče, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova.