Svijet

OGLASILA SE KINA - TVRDE DA JE OVO REŠENJE! Evo šta Peking zahteva od Moskve i Kijeva

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je povratak dijalogu za političko rešenje situacije u Ukrajini.

Izvor: YouTube/Printscreen/TUNISIE. co

Kineska vlada pozvala je strane u sukobu u Ukrajini da se vrate na stazu pregovora i sprovedu političko rešenje ukrajinske krize, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na redovnom brifingu u ponedeljak.

"Pozivamo sve zainteresovane strane da pokažu smirenost i uzdržanost i da izbegnu dalju eskalaciju. Pozivamo sve strane da se što pre vrate na put diplomatskih pregovora i političkog rešenja. Takođe predlažemo da se pregovorima i konsultacijama preduzme sveobuhvatno rešenje ukrajinskog problema", rekao je on.

On je takođe napomenuo da Kina prati situaciju u Ukrajini, i rekao da prati dalji tok odluke ruskog predsednika Vladimira Putina o stavljanju ruskih snaga za odvraćanje u specijalnu pripravnost.

"Pozivamo sve zainteresovane strane da pokažu smirenost i uzdržanost i da izbegnu dalju eskalaciju", naglasio je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 27. februara odgovorio na agresivnu retoriku Zapada naredivši snagama za odvraćanje ruske vojske da pređu na režim specijalnog borbenog dežurstva. On je ovo naređenje izdao na sastanku sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom i načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Rusije, prvim zamenikom ministra odbrane Valerijem Gerasimovim.