Svijet

BAJDEN ODBIO DA SE VIDI SA PUTINOM! Najavio nove sankcije Moskvi, a evo šta je potrebno da se njih dvojica SASTANU

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ne želi sastanak sa Putinom zbog toga što je Rusija priznala otcjepljene ukrajinske republike.

Izvor: YouTube/printscreen/RT/Profimedia

Vašington je odbacio novonastale planove za sastanak predsjednika Džoa Bajdena i Vladimira Putina zbog toga što je Rusija priznala otcjepljene ukrajinske republike, rekla je sekretar za štampu Bijele kuće Džen Psaki. Ona je dodala da se Bajdenova administracija i dalje nada diplomatskom rješenju krize.

"Nikada nećemo u potpunosti zatvoriti vrata diplomatiji, a mislim da to nije uradio ni državni sekretar", rekla je Psaki, pozivajući se na komentare državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je prekinuo razgovore sa svojim ruskim kolegom, Sergej Lavrovim, ranije u utorak. Psaki je napomenula da je susret Blinkena i Lavrova trebalo da otvori put za rješenje krize.

Govoreći na konferenciji za novinare zajedno sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, Blinken je rekao da "nema smisla" nastaviti sa sastankom usred onoga što SAD vide kao "invaziju" Rusije na Ukrajinu, i osudio priznanje dvije republike od strane Moskve kao "veliko odbijanje diplomatije".

Na pitanje novinara šta bi bilo potrebno da se sastanak Bajden-Putin vrati na sto, Psaki je odgovorila: "Deeskalacija", dodatno pojašnjavajući da "deeskalacija znači premještanje trupa, to znači deeskalaciju od onih koraka koje čini se da Rusija nastavlja da uzima svakodnevno".

Psaki je u nedjelju rekla da je Bajden "u principu" pristao na sastanak sa Putinom. Sve se očigledno promijenilo kada je Putin u ponedjeljak najavio da će Rusija odmah priznati otcjepljene Donjecke (DNR) i Luganske (LNR) Narodne Republike kao suverene nacije. Ruski lider je u utorak dobio odobrenje poslanika za raspoređivanje trupa u inostranstvu, vjerovatno kao mirovnih snaga u ratom zahvaćenim regionima.

Bajden je odgovorio najavom novih sankcija protiv Moskve i raspoređivanja američkih trupa u baltičkim državama na ruskim granicama.

"Ono što želimo da uradimo je da spriječimo invaziju velikih razmjera, smrt i razaranje širom Ukrajine, pustošenje za ukrajinski narod", rekla je ona. Ona je rekla da je Bajden "okupio svijet" u suprotstavljanju Putinu i da će američke sankcije vremenom uticati na donošenje odluka Moskve.

Psaki je takođe "pucala" na bivšeg predsjednika Donalda Trampa, koji je u radio intervjuu rekao da je Putin nadmudrio Bajdena "genijalnom" strategijom u ukrajinskom regionu Donbasa. Upitana o Trampovim komentarima, Psaki je rekla: "Trudimo se da ne primamo savjete od bilo koga ko hvali predsjednika Putina".