Svijet

NAKON PUTINOVE ODLUKE, PORASLE I CIJENE! Gas poskupio za više od 10 odsto, a nafta dostigla MAKSIMUM!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ovo su neke od posljedica priznanja nezavisnosti DNR I LNR.

Izvor: YouTube/printscreen/RT

Nakon ruskog priznanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike, porasle su cijene gasa, nafte, pale su vrijednosti ruskih aksija, drastično je pala vrijednost rublje na berzi kao i grivne. Ovo su za sad neke od posledica priznanja nezavisnosti DNR i LNR.

Cijena gasa porasla za više od 10 odsto 

Cijena gasa u Evropi porasla je danas za više od 10 odsto, javlja Tas, pozivajući se na podatke sa londonski ICE berze.

Rusija će nastaviti da neprekidno isporučuje prirodni gas na svjetska tržišta, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin u pismu objavljenom na energetskoj konferenciji u Dohi, javlja Rojters.

Te riječi su objavljene u trenutku kad Sjedinjene Države i njegovi evropski saveznici namjeravaju da najave nove sankcije Rusiji nakon što je predsjednik Putin priznao Donbas i Lugansk.

Urednu isporuku plina potvrdio je u utorak ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov na konferenciji izvoznika gasa u Dohi.

Porasla cijena nafte, a pala vrijednost ruskih akcija

Cijena sirove nafte je rano prije podne bila 97,44 dolara, a sad je već dostigla maksimum od 99,38 dolara po barelu, izvještava britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Vrijednost akcija ruskih kompanija na azijskim berzama pala je oko osam odsto, posle ulaska ruskih trupa u Donjeck i Lugansk. Pad vrijednosti akcija na berzi u Tokiju rezultat je opreza investitora usled razvoja situacije na ukrajinskoj-ruskoj granici, javljaju mediji u Japanu.

Trenutna cijena nafte najviša je u poslednjih sedam godina.

Drastičan pad rublje na berzi, slabi i grivna

Nakon poteza Rusije, opala je vrijednost i ruske i ukrajinske valute. Na početku trgovanja na Moskovskoj berzi, ruska rublja je pala na 80,5825 rubalja za dolar, što je najniži nivo od novembra 2020. Za euro rublja je pala na 90,95, prenosi Rojters.

Kasnije se rublja oporavila na 79,64 rublje prema dolaru, odnosno 90 rubalja prema euru.

I ukrajinska grivna oslabila je za više od jedan odsto prema dolaru na otvaranju današnjeg trgovanja, prema podacima kompanije za finansijsko izvještavanje Refinitiv. Dopisnik Uniana javlja da je kurs grivne prema dolaru u mjenjačnicama u Kijevu oslabio za 17 kopejki - na 28,80 grivni za dolar. U odnosu na euro, grivna je oslabila za 20 kopejki - do 32,70 grivni za euro.

Tagovi