Svijet

KRIZA U UKRAJINI: Donbas i Lugansk proglasili opštu mobilizaciju! Minobacački dueli nastavljeni

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Noć na istoku Ukrajina prošla je uz međusobne artiljerijske duele, dvije eksplozije na gasovodu "Družba", evakuaciju civila koja je nastavljena i međusobne optužbe da se sprema invazija. Pred zoru uslijedilo je zatišiji. Lideri DNR i LNR se spremaju za rat.

Izvor: Profimedia

Posmatrači Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) izjavili su danas da su konstatovali "spektakularno povećanje" kršenja primirja na istoku Ukrajine gdje se proruski separatisti i ukrajinske snage sukobljavaju od 2014. godine, prenosi Kurir.

Primijetili su ogromno povećanje oružanih akcija duž linije fronta, naveo je OEBS u saopštenju dodajući da sada ima isto toliko incidenata kao i prije sporazuma potpisanog u julu 2020. da se učvrsti primirje.

Evakuisani stanovnici Donbasa stigli su u Rostovsku oblast.

Šef Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik je danas, potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji.

"Proglasiti opštu mobilizaciju na teritoriji Luganske Narodne Republike. O najavi mobilizacije odmah obavijestiti Narodno vijeće LNR, Vladu LNR", navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu šefa republike.

Prema uredbi, muškarcima od 18 do 55 godina zabranjen je napuštanje republike.

Više od 40 odsto ruskih snaga na granici sa Ukrajinom sada je u poziciji za napad, a Moskva je započela kampanju destabilizacije, rekao je američki odbrambeni zvaničnik.

Zvaničnik, koji je anonimno razgovarao sa novinarima, rekao je da su SAD primijetile značajne pomake od srijede. SAD procjenjuje da je Rusija stacionirala više od 150.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, javlja AFP.

"Četrdeset do pedeset posto snaga je u poziciji za napad", dodao je.

Ukrajinska vojska je saopštila da je u subotu ujutro zabilježila 12 kršenja primirja od strane proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, nakon 66 slučajeva u prethodna 24 sata.

Australijski premijer Skot Morison saopštio je da Australija neće slati svoju vojsku u Ukrajinu, ako Rusi izvrše invaziju

Tagovi