Svijet

NAUČNICI PRONAŠLI ČUDNO STVORENJE U DUBINAMA OKEANA! Ima samo par dana, a svi se pitaju ŠTA JE OVO (FOTO)

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Naučnici pronašli mladunče "Duh ajkule".

Izvor: National institute of water & atmospheric research

Novozelandski naučnici pronašli su retku bebu "duh ajkule", malo poznatu vrstu ribe koja živi u senkovitim dubinama okeana. "Duh ajkule", takođe poznate kao himera, retko se primećuju, a susret sa njihovim mladuncima je još ređi.

Novoizlegla ajkula uočena je na dubini od oko 1,2  pod vodom u blizini Južnog ostrva. Naučnici kažu da ovo otkriće produbljuje razumevanje najmlađeg stadijuma ove vrste. Nazivajući to "urednim pronalaskom", dr Brit Finuči, rekla je da je do pronalaska ove vrste došlo slučajno tokom istraživanja podvodnih populacija.

"Dubokovodne vrste je generalno teško pronaći, a posebno poput "Duh ajkule", obično su prilično zagonetne“, rekla je ona za BBC. Tako da ih jednostavno ne viđamo često", rekla je ona.

Naučnici sa Nacionalnog instituta za vodu i atmosferska istraživanja veruju da se beba ajkule nedavno izlegla jer je njen stomak još uvek bio pun žumanca. Embrioni "Duh ajkula" razvijaju se u kapsulama jaja položenim na morsko dno i hrane se žumancetom dok ne budu spremne da se izlegu.

"Duh ajkule" nisu zapravo prave ajkule, već vrsta ribe koja je blisko povezana sa ajkulama i ražama. Njihovi skeleti prvenstveno se sastoje od hrskavice, što im daje pomalo jeziv izgled. Većina vrsta "duh ajkula" naseljava duboko more, iako nekoliko vrsta radije živi u plitkim priobalnim vodama.

Dr Finuči je povodom pronalaska jedinke istakla da će biti sprovedena obimna istraživanja o ovoj vrsti kako bi se spoznao proces njenog nastanka i steklo znanje o retkoj vrsti.

"Uzećemo mali uzorak tkiva i nasumične genetike. Onda ćemo uraditi i gomilu morfometrije ili merenja tela, što će nam takođe pomoći da procenimo koju vrstu posmatramo", obrazložila je dr Finuči.

Tagovi