Svijet

SAMO NA CIGARETE ODE 500, ZA HRANU DAJEM 1.000€: Čitalac Monda otkrio sve o životu u BEČU, evo koliko mesečno zaradi

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Naš čitalac koji živi u Beču govorio o troškovima života u Austriji i mjesečnim zaradama.

MONDO/marko Čavić/Uroš Arsić/RINA/
Izvor: YouTube/Screenshot/Janna Travels

Nenad Lenart već 5 godina živi u njemačkom gradu Baden-Baden, a nedavno je govorio o životu u Njemačkoj, cijenama i mjesečnim troškovima, te zaradi sa kojom se može normalno živeti. Njegova priča izazvala je brojne reakcije onih koji rade "preko". Iskustva ljudi sa Balkana su različita kada je u pitanju rad u inostranstvu, mnogi su mišljenja da u velikim evropskim zemljama više nije sjajno, naročito posle korone, dok drugi govore da se uprkos krizi može dosta više zaraditi, nego u svojoj zemlji.

Našoj redakciji se javio čitalac koji živi već dvije godine u Beču sa suprugom:

"Žena i ja smo prije dvije godine došli u Beč, znači nismo se još probili da imamo baš dobre plate. Zajedno zaradimo 3.200 eura što sa duplim platama (dva puta godišnje) iznosi u prosjeku oko 3.700 eura mjesečno. Stan od 50 kvadrata iznosi 500 eura, voda + struja 180 eura. Mobilni telefon moj i suprugin iznosi ukupno 20 eura, internet iznosi 25 eura, vrtić državni za bebu je 70 eura (samo plaćaš hranu), rata za automobil iznosi 170 eura + osiguranje 70 eura+ garaža 60 eura (svi ovi troškovi su mjesečni)", naveo je čitalac Monda.

Čitalac ja dalje naveo da samo cigarete mjesečno koštaju 500 eura za dvije osobe (oko 5,40 eura je kutija).

"Ne štedimo nešto pretjerano, ali ne bacamo pare. Kad oduzmemo sve ove troškove, onda ostaje oko 2.500 eura. Za hranu i neke ostale stvari damo još 1.000 eura", kaže on.

Prema njegovim riječima skuplji stanovi u Beču iznose oko 800 eura mjesečno za stan od 80 kvadrata, a toliko isto iznosi i rata kredita, za one koji se odluče da kupe nekretninu. Ono što se nikako ne isplati jeste popravka automobila, jer su cijene paprene. 

"Ono što se sigurno ne isplati je lakiranje automobila. Cijena lakiranja jednog dijela je 300-500 eura (300 - na crno, 400 - mali popust, 500 - u nekom poznatijem servisu). Na Balakanu to uradiš za 70-150 eura, zavisi gdje i šta. Ono što je jako bitno je naći neku "formulu" da redovno radiš i da imaš mogućnost da učiš jezik. Ja sam je našao, za sada", zaključio je naš čitalac.