Svijet

PUTIN KREĆE U RAT TAČNO OVOG DATUMA: Panika u Evropi, počinje invazija!

Autor Mia Stanković Izvor mondo.rs

Putinova ofanziva bi mogla da krene već sledeće nedelje.

Izvor: Profimedia

U razgovoru u kom su učestvovali lideri Velike Britanije, Njemačke, Italije, Kanade, Poljske, Rumunije i Francuske, kao i generalni sekretar NATO i predsjednik Evropske komisije, najavljeno je da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu 16. februara. To je prema najavama svjetskih medija, lično izjavio američki predsjednik Džozef Bajden. 

Zvaničnici navodno vjeruju da je Vladimir Putin odlučio da izvrši invaziju na Ukrajinu i da bi mogao krenuti u ofanzivu sledeće nedelje. Bajden je apelovao na građane SAD-a da što prije napuste zemlju, a isto su savjetovali i zvaničnici Velike Britanije.

Informacije koje su primile Tajna služba, CIA i druge obaveštajne službe otkrile su detaljne planove i došle su do toga da su ocrtane rute kojima će vjerovatno ići pojedine ruske jedinice i uloge koje bi mogle da imaju.

U petak, američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je da Vašington vjeruje da bi Vladimir Putin mogao da izvrši invaziju na Ukrajinu svakog dana, i izdao upozorenje Amerikancima u zemlji: Odmah izađite jer se SAD neće vraćati da spase nikoga.

"Ohrabrujemo sve američke državljane koji ostanu u Ukrajini da odmah odu. Želimo da budemo kristalno jasni po ovom pitanju. Svaki Amerikanac u Ukrajini treba da ode što je prije moguće, a u svakom slučaju u narednih 24 do 48 sati", rekao je Salivan.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da zapadne zemlje šire lažne informacije da Moskva možda planira invaziju na Ukrajinu. Ministarstvo je u saopštenju navelo da zapadne zemlje time pokušavaju da odvuku pažnju sa svojih agresivnih akcija.

Tagovi