Svijet

JEZIVO! ČOVEK GURNUO ŽENU POD VOZ - POGINULA NA LICU MESTA! Razlog za ovaj zločin će vas prestraviti

Autor Mia Stanković Izvor mondo.rs

Žrtva bila meta zbog njene etničke pripadnosti.

Izvor: YouTube/printscreen/CBS New York

Jedan muškarac je u subotu ujutro prišao 40-godišnjoj ženi koja je čekala metro na Tajms skveru i odgurnuo je na šine dok je voz dolazio u stanicu, ubivši je, saopštila je policija.

Napad, za koji smatra da je bio nasumičan, a za koji je policija rekla da ga je počinio čovek sa istorijom mentalnih bolesti koji je možda i beskućnik, doneo je novu brigu u grad. Zbog porasta kriminala u metroima, otvorena je debata o tome kako se nositi sa stotinama beskućnika koji tamo traže utočište. 

To takođe predstavlja veliki izazov za gradonačelnika Erica Adamsa, bivšeg kapetana policije koji se kandidovao kao borac protiv kriminala. Samo devet dana ranije, gradonačelnik je sa guvernerkom Keti Hočul najavio plan za postizanje policijske "sveprisutnosti" u podzemnim železnicama, a istovremeno je pojačao kontakt sa beskućnicima od strane obučenih stručnjaka za mentalno zdravlje. Ovo je bila druga nasilna smrt u metrou za dve nedelje.

Adams je na konferenciji za novinare u stanici metroa rekao da je "besmisleni čin nasilja" oštar primer neposredne potrebe da se uhvati u koštac sa, kako je on nazvao, krizom mentalnog zdravlja u podzemlju. "Izgubiti Njujorčana na ovaj način samo će nastaviti da podiže strahove pojedinaca koji ne koriste naš sistem metroa", rekao je on.

Gurnuo ženu pod voz
Izvor: YouTube/CBS New York

Iako je žrtva zločina bila azijatkinja Mišel Alisa Go, (zločini iz mržnje prema azijskim Njujorčanima su naglo porasli tokom pandemije), policija je saopštila da nema naznaka da je bila meta zbog njene etničke pripadnosti. Policija je rekla da je gospođa Go, koja je živela na Aper Vest Sajdu, stajala na peronu oko 9:30 kada ju je muškarac, identifikovan kao Sajmon Marsijal, 61, gurnuo na prugu kada je stigao voz. Ona je preminula na licu mesta.

Gospodin Marsijal se zatim metroom dovezao do Donjeg Menhetna i rekao policajcima na stanici Canal Street da je gurnuo ženu na šine, saopštila je policija. Okružno tužilaštvo Menhetna saopštilo je da se spremaju optužnice protiv čoveka.

Policija je saopštila da je imao najmanje tri prethodna susreta sa nadležnima u vezi sa problemima mentalnog zdravlja. Gospodin Marsijal je takođe imao nekoliko prethodnih hapšenja i dve zatvorske kazne, uključujući jednu za pokušaj pljačke zbog koje mu je nedavno okončana uslovna otpust, prema policijskim i državnim evidencijama.

Tagovi