Svijet

MOGUĆA JE ZARAZA DELTOM I OMIKRONOM ISTOVREMENO! Stručnjaci objasnili sve o DVOSTRUKOJ infekciji, evo kakvi su simptomi!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Stručnjaci kažu da je moguće da organizam istovremeno napadnu dva soja korone - delta i omikron. Objašnjavaju da li je to opasno i jesu li u tom slučaju simptomi drugačiji.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Soj korona virusa nazvan omikron velikom brzinom se raširio po svijetu. U ponekim zemljama je već postao dominantan, a u drugima "vlada" istovremeno sa delta sojem. Postoje neke razlike između ovih sojeva kada su u pitanju simptomi, prenosivost i slično, ali logično pitanje koje se nameće je – da li je moguće da osoba istovremeno bude zaražena i deltom i omikronom?

Ukratko – da! Iako se rijetko dešava, stručnjaci kažu da su do sada zabilježena najmanje tri slučaja kada je osoba istovremeno u tijelu imala dva soja korone!

Naučni dokument koji je predstavljena na Evropskom kongresu kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti prethodnog ljeta, predstavio je slučaj 90-godišnje žene iz Belgije, koja je imala istovremeno alfa i beta varijantu korone. Nakon što je posle testirana na SARS-CoV-2 dobila "jako pozitivne" rezultate, daljim testiranjem je utvrđeno da ima dva soja virusa u organizmu. Hospitalizovana je i nažalost, preminula je pet dana kasnije.

Takođe, predstavljeni su i slučajevi dva pacijenta iz Brazila, u tridesetim godinama, koji su takođe imali dvostruku zarazu, tj. dva soja korone. Obojica su imali blage simptome, uključujući suv kašalj, bol u grlu i glavobolju.

Za sada još uvijek nije registrovan slučaj istovremene zaraze deltom i omikronom, ali stručnjaci kažu da je to moguće.

"Apsolutno je moguće sa molekularne tačke gledišta", kaže dr Tomas Ruso, profesor infektivnih bolesti na Univerzitetu u Bafalu. Sa njegovim riječima je saglasan i stručnjak za zarazne bolesti iz "Džons Hopkins" medicinskog centra, dr Ameš A. Adalja.

Kako je moguća zaraza omikronom i deltom

"Zamislite da ste u baru gdje je dosta zaraženih ljudi. Ako neko ima omikron, a neko deltu, oni svi otpuštaju zarazne čestice u vazduh, izlažući vas dvijema varijantama. Na taj način možete da se zarazite objema varijantama", kaže dr Ruso.

On pojašnjava da omikron varijanta zarazi određene ćelije u tijelu, a delta varijanta druge ćelije.

"Kad virus uđe u tijelu, on neće zaraziti sve ćelije. Tako da, kod koinfekcije, različiti sojevi se vezuju za različite ćelije u isto vrijeme".

Dr Adalja kaže da je takođe moguće da se zarazite jednim, pa drugim sojem u vrlo kratkom vremenskom roku.

"Vjerovatno je teže da se to desi kako vrijeme odmiče jer se imuni sistem brani", dodaje.

Dr Ruso ističe da je, baš kao što je moguće imati dva soja korone istovremeno, moguće imati i koronu i grip istovremeno, na šta su stručnjaci već više puta upozoravali.

Kako prepoznati infekciju omikronom i deltom

Stručnjaci kažu da ljudi u najvećem broju slučajeva ne znaju ukoliko su zaraženi različitim sojevima korone istovremeno. Razlog tome je što testovi ne prepoznaju automatski i varijantu virusa, a ne radi se sekvenciranje genoma za svaki pozitivan test kako bi se utvrdilo o kojoj je varijanti riječ.

Takođe, ni po samim simptomima nije moguće sa sigurnošću tvrditi koji soj je napao organizam i da li je prisutan jedan ili više sojeva. 

"Ne očekujte ni 'duple' simptome", kaže profesor epidemiologije dr Stenli Vajs, dodajući da će koinfekcija  varijantama dati simptome tipične za kovid.

Stručnjaci svakako savjetuju vakcinaciju, a dr Ruso poručuje da to snižava rizik od infekcije, uključujući i koinfekciju.