Svijet

EPIDEMIOLOŠKI OBRT U IZRAELU: PETI TALAS NEĆEMO ZAUSTAVLJATI, UZALUDNO JE! IDEMO NA NOVI MODEL!

Autor Gordana Bojanić Izvor jutarnji.hr

Već drugi dan zaredom Izrael bilježi 3.000 novozaraženih koronavirusom, pokazuju službeni podaci objavljeni u srijedu.

Izvor: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Stopa obolijevanja nastavlja da raste, a visoki predstavnici ministarstva zdravstva ovaj put navodno ne razmišljaju o pooštravanju mjera, već o prelasku na strategiju imuniteta krda, piše Times od Israel.

U Izraelu je trenutno 17.260 aktivnih slučajeva, što je dvostruko veća brojka nego prošle nedjelje. Nagli rast broja zaraženih zasad nije rezultirao povećanjem broja hospitaliziranih pacijenata. U bolnicama je 88 teških slučajeva, a slično je bilo u proteklih nekoliko nedjelja. U zadnjih osam dana zabilježena su tri smrtna slučaja.

Izraelski Kanal 12 izvijestio je, citirajući visokog predstavnika iz ministarstva zdravstva, da se razmišlja o prelasku na model masovnog zaražavanja.



Švedski model kao uzor

Bilo bi to slično švedskom modelu u najranijoj fazi pandemije, kada su tamošnje vlasti odlučile da neće građanima nametati stroge restrikcije, kako bi omogućili nastavak normalnog života i tako postigli imunitet krda.

Iako su to mnogi smatrali neuspjehom, a Švedska se kasnije ipak odlučila za strože mjere, iako i dalje izuzetno blage u odnosu na ostatak Europe, sve veća prevalencija zaraznijeg omikron soja (koji prema prvim istraživanjima uzrokuje blaže simptome od delte), navela je izraelske vlasti da razmisle o takvom potezu, navodi se u izvještaju.

U njemu se navodi da usporeni tempo vakcinacije djece i nespremnost da se nametne lockdown ili druga ograničenja ne omogućuju nijedan drugi model.

Vlasti su već procijenile da će kroz dvije nedjelje, 90% slučajeva covida u Izraelu biti varijanta omirkon.

Jerusalem Post takođe piše daIzrael ne planira zaustavljati peti talas koronavirusa.

"Peti talas mogao bi se okončati kada se zarazi veliki broj ljudi. Vjerujem da će virus postati endemičan samo ako se vakcinisana populacija izloži virusu prirodnim putem", rekao je profesor Kiril Kohen, šef imunološke laboratorije na Univerzitetu Bar-Ilan.

"Uzaludno je zaustavljati omikron"

S njim se slaže i profesor Levine, predsjednik Izraelskog udruženja ljekara javnog zdravstva.

"Budući da je omikron toliko zarazan, naši napori da zaustavimo njegovo širenje vjerojatno su prilično uzaludni. Nećemo uspjeti zaustaviti ovaj talas. Moramo pokušati da zaštitimo najranjivije grupe građana. Pokušavamo da izbjegnemo metak već dvije godine, i u Izraelu smo donekle uspjeli. Većina čovječanstva je još uvijek živa nakon što se zarazila covidom-19", rekao je Levine.

Prvi i drugi talas koronavirusa u Izraelu zaustavljeni su nametanjem lockdowna, što je ostavilo posljedice na duševno i emocionalno zdravlje ljudi. Treći talas je završio nakon uspješne kampanje vakcinacije. Buster ili treća doza zaustavila je, tvrdi se, četvrti talas.

Profesor Levine smatra da bi Izrael trebao da prestane da razmišlja o talasima koronavirusa i umjesto toga da se koncentriše na jačanje imuniteta i otpornosti na virus, ulaganjem u mjere javnog zdravstva i promocijom vakcinacije.

"Ne bismo trebali zatvarati škole, ne bismo trebali nametati lockdown ili zatvarati aerodrome. Moramo imati proporcionalne mjere", rekao je.

Izraelski premijer Naftali Benet u srijedu je izjavio da mjere neće zaustaviti predstojeći talas zaraze i ocijenio da će on biti poput oluje, a da vakcina pritom služi kao kabanica. Stoga je sve nevakcinisane pozvao da, ako mogu, ostanu kod kuće- ne zauvijek, nego do prolaska ovoga talsa za koji očekuje da će biti kraći nego prethodni.