Svijet

"NAPRAVIO JE STRAŠNU GREŠKU, KO GA J*BE": Donald Tramp opsovao dok je kritikovao lojalnost bivšeg premijera Izraela

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp kritikovao je svog nekadašnjeg bliskog saveznika Benjamina Netanjahua u novoj seriji intervjua za izraelske medije.

Izvor: YouTube/Pritnscreen/ CBS Evening News/ Donald J Trump

U njima je naveo da se osjećao izdanim zbog poziva tadašnjeg premijera Izraela Džou Bajdenu, kada mu je čestitao na pobjedi na predsjedničkim izborima u Americi.

"Bilo je rano. U redu? Recimo to - pozdravio ga je veoma rano. Ranije od većine svjetskih lidera. Od tada nisam razgovarao s njim. Ko ga j*be", rekao je Tramp izraelskom novinaru Baraku Ravidu tokom intervjua u aprilu, koji je izrealski list "Akios" objavio danas.

Govoreći o svojoj odluci da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela - neprekinutoj decenijama američke politike i međunarodnog konsenzusa - kao i o priznavanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni, otetom od Sirije tokom rata 1967. godine, Tramp je izložio zašto se osjeća tako ogorčenim.

"Nije bilo nikoga ko je učinio više za Netanjahua od mene. Nije bilo nikog ko je učinio za Izrael više od mene. A prva osoba koja je potrčala da pozdravi Džoa Bajdena bio je Netanjahu. I ne samo da mu je čestitao - on je to učinio pred kamerama. Ako pogledate lidere drugih zemalja, poput Brazila, čekali su mjesecima. Pogledajte Putina. Mnoge druge lidere. Meksiko. Svi su takođe osjećali da su izbori završeni. Ali i oni su čekali. Niko nije učinio više od mene za Bibija. Novac, takođe. Dali smo im mnogo novca i dali im vojnike. Sve smo uradili."

Netanjahu jeste objavio svoje čestitke na Tviteru i u snimku 8. novembra 2020, dan nakon što je predsjednička trka zvanično završena u Bajdenovu korist.

Netanjahu je u toj objavi rekao da on i Bajden imaju "dugu i toplu" ličnu vezu skoro 40 godina i da ga vidi kao "velikog prijatelja Izraela" i raduje se zajedničkom radu.

U odvojenoj objavi na Tviteru, Netanjahu je zahvalio Trampu "za prijateljstvo koje ste iskazali državi Izrael i meni lično, na tome što ste priznali Jerusalim i Golan, što ste se suprotstavili Iranu, za istorijski mirovni sporazum i za dovođenje američko-izraelskog saveza do neviđenih visina".

Uprkos tome što je svoje čestitke objavio na internetu, Netanjahu je kasno lično nazvao Bajdena nakon izbora, čekajući dve nedjelje da pozove novoizabranog predsjednika, što je izazvalo kritike nekih u Izraelu.