Svijet

APSURDNI POKUŠAJ UPRAVLJANJA ŽIVOTIMA: Američki Senat poništio Bajdenov zahtjev za obaveznu vakcinaciju

Autor Milena Mijušković Izvor Kurir

Američki Senat poništio je zahtjev administracije za obaveznom vakcinacijom.

Izvor: YouTube/printscreen/Sky News Australia

Senat je tijesnom većinom - 52:48 - usvojio rezoluciju, kojom se poništava zahtjev administracije predsjednika Džoa Bajdena da firme sa 100 i više zaposlenih moraju da imaju sve radnike vakcinisane protiv korone ili da se nedeljno testiraju na kovid.

Za izglasavanje mjere u Senatu dovoljna je obična većina od 51 glasa. Dvojica demokrata priključili su se republikancima u izglasavanju predloga.

Čelnik republikanaca u Senatu Mič Mekonel Bajdenovu uredbu nazvao je "protivzakonitim" i "apsurdnim" pokušajem vlade da upravlja životima običnih građana.

Demokratski Predstavnički dom vjerovatno neće poći koracima Senata, što znači da će obavezna vakcinacija i dalje ostati na snazi, iako su sudovi zasad stavili na čekanje tu odluku, navode agencije.

U međuvremenu, federalni sudija u Džordžiji izdao je zabranu koja važi na nivou zemlje kojom sprječava vladu SAD da sprovede obaveznu vakcinaciju protiv kovida federalnim kontraktorima.

Američki okružni sudija Sten Bejker u Savani, u Džordžiji, rekao je da Kongres nije jasno ovlastio predsjednika da nameće uslov vakcinacije kontraktorima koji će imati "veliki ekonomski i politički značaj", prenosi Glas Amerike

Tužbu su podnijele države Džordžija, Alabama, Indijana, Kanzas, Južna Karolina, Juta i Zapadna Virdžinija, kao i trgovačka grupa za izvođače radova (kontraktore).

Predsjednik Džo Bajden je u septembru rekao da je strpljenje na izmaku sa manjinom odraslih Amerikanaca koji su odbili da se vakcinišu protiv kovida 19 i preduzeo je nekoliko koraka, uključujući zahtijevanje od kontraktora izvođača radova da njihovi zaposleni prime vakcine.

Pandemija je usmrtila više od 780.000 Amerikanaca i usporila ekonomski rast i poremetila lance snabdijevanja.

Obavezna vakcinacija postala je sve popularnije sredstvo za privatna preduzeća da pokušaju da ponovo otvore kancelarije, a sudovi su potvrdili uvođenje obaveze kod privatnika kao potez koji je u okvirima prava preduzeća da odredi uslove zapošljavanja.

Međutim, sudovi su blokirali nekoliko obaveza koje je uvela Bajdenova administracija za vakcinaciju zbog prekoračenja ovlašćenja izvršne vlasti i uzurpiranja moći nad zdravstvenom politikom, što je uglavnom prepušteno državama.

Federalni sudija u Kentakiju je 30. novembra privremeno blokirao pravilo o obaveznoj vakcinaciji kontraktora u državama Kentaki, Ohajo i Tenesi. Odvojene obavezne vacinacije za zdravstvene radnike i za preduzeća koja zapošljavaju više od 100 ljudi, sudovi su takođe blokirali.

Tagovi