Ekonomija

RASTE SPOLJNI DUG CRNE GORE

Autor Milena Mijušković Izvor CdM

Spoljni dug Crne Gore na kraju septembra iznosio je 3,659 milijardi eura, što predstavlja 74,96 odsto bruto društvenog proizvoda za ovu godinu, koji je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja procijenilo na 4,881 milijardu eura, pišu Dnevne novine.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Prema novim podacima, ovaj segment zaduženja države od početka godine je u konstatnom rastu. Tako je od 3,643 milijarde na kraju marta dug sredinom godine dostigao 3,652 milijarde, da bi tri mjeseca kasnije bio 3,659 milijardi eura, pišu Dnevne novine.

Istovremeno, ukupan državni dug bez depozita 30. septembra bio je 4,076 milijardi ili 83,51 odsto BDP-a, a nakon što se uračunaju depoziti 3,556 milijardi eura, odnosno 72,84 odsto BDP-a.

 Unutrašnji dug smanjen je na 417,36 miliona eura i činio je 8,55 odsto BDP-a posljednjeg dana devetog mjeseca.

Kako su istakli iz resornog ministarstva, tokom trećeg kvartala došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na drugi kvartal, „prije svega usljed redovne otplate domaćeg i ino duga”. No, ovaj podatak o obavezama države tiče se samo ukupnog duga, u okviru kojeg spoljni ne pada dovoljno brzo u odnosu na zaduživanje u istom periodu.

„Tokom trećeg kvartala 2021. godine izvršena je otplata državnog duga po osnovu glavnice u ukupnom iznosu od 49,67 miliona eura, od čega se 4,46 miliona eura odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 45,21 miliona eura. Otplaćena je i kamata u iznosu od 19,71 miliona, od čega domaća iznosi 0,84 miliona, a otplata ino kamate 18,87 miliona eura”, precizirali su iz MFSS.

Od početka jula do kraja septembra nije zaključen niti jedan novi kreditni aranžman, a od već ugovorenih kredita na međunarodnim adresama, povučeno je više od 45 miliona eura, prenosi CDM.

„Od toga se 30 miliona eura odnosi na povlačenje sredstava po CEB zajmu za podršku malim i srednjim preduzećima, 6,55 miliona eura ili 7,63 miliona američkih dolara na sredstva za potrebe izgradnje prioritetne dionice Smokovac Uvač Mateševo auto-puta Bar Boljare”.

Kako je saopšteno, za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, poljoprivrede, poreske administracije , putne infrastrukture, te nabavku vojne opreme islcorišćeno je oko 8,54 miliona eura.

No, upravo je početkom jula MFSS realizovao hedžing transakciju sa četiri svjetske banke kojom je dolarski dug prema kineskoj Exim banci od oko 818 miliona dolara pretvoren u eure prema kursu jednog eura za oko 1,18 dolara i uz novu kamatnu stopu od 0,88 odsto. Ovaj finansijski aranžman zaključen je na 14 godina, sa obaveznim prekidom nakon dvije godine, kada će se MFSS i banke dogovoriti o nastavku ili prekidu transakcije.

„Navedeni hedžing aranžman uticao je na poboljšanje valutne strukture držav nog duga, tako što je udio duga u eurima porastao sa 80,38 odsto na kraju drugog kvartala na 97,08 odsto koliko iznosi na kraj u trećeg. U skladu sa tim, stanje duga prema Exim banci će se tokom hedžing aranžmana prikazivati u eurskoj protiv vrijednosti”, napominju iz MFSS.

Depoziti su na kraju septembra bili na nivou od 520,62 miliona eura, uključujući 38.447 unci zlata vrijednih 57,95 miliona eura, i činili su 10,67 odsto BDP-a. Oni su manji za 6,64 miliona u odnosu na kraj marta, ali su veći čak 91,81 milion u odnosu na kraj juna ove godine, prenosi CDM.

Tagovi