Ekonomija

Cijena struje na međunarodnoj berzi niža i do 27 odsto - ne i u Crnoj Gori

Autor Miljana Dašić

Cijene struje na berzi električne energije (HUPX) niže su od 25 do 27 odsto za prva četiri mjeseca ove godine, a u odnosu na isti period prošle godine

Izvor: MONDO

Međutim, crnogorski građani ovo pojeftinjenje nisu osjetili na martovskim računima za struju, štaviše mnogi su iznenađeni činjenicom da im je iznos računa za mart veći u odnosu na februar.

"U martu mjesecu ove godine, cijene su bile 25 odsto niže u odnosu na mart 2019. godine. U isto vrijeme, računi za struju crnogorskih građana su u martu mjesecu bili značajno veći u odnosu na februar, a cijena električne energije za crnogorske građane i kompanije nije padala uprkos berzanskom trendu", primijećuju iz Fidelity consultinga poredeći cijene električne energije na međunarodnom tržištu sa cijenama na crnogorskom.

Oni su naveli podatak da su za prvih 15 dana aprila ove godine cijene čak 52 odsto niže u odnosu na prvih 15 dana aprila 2019. godine.

Međutim, iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) nisu se oglašavali na ovu temu, iako nije mali broj građana koji će, zbog ekonomske krize isprovocirane pandemijom korona virusa, biti u problemu da plati račune, bez obzira na njihov iznos.

Iako je bilo očekivano da u ekonomskom paketu mjera koje je u nastaloj krizi donijela Vlada Crne Gore bude i ona koja podrazumijeva smanjenje cijene električne energije, ta očekivanja ostala su neispunjena.

Izuzev porodica koje imaaju status socijalne ugroženosti, u kriznim mjesecima ostatak crnogorskih građana neće imati nikakve povlastice po pitanju iznosa računa za struju.

Potrošnja električne energije u domaćinstvima biće prilično veća u odnosu na isti period protekle godine, jer građani zbog mjera za suzbijanje epidemije moraju vrijeme provoditi kod kuće. Međutim, iako okolnosti nameću takvu situaciju, Vlada i EPCG nisu donijeli nikakve mjere kojima bi korisnicima omogućili povoljnije uslove.

Iz EPCG su ranije naglasili da se opcija opraštanja duga za struju ne može razmatrati jer bi u tom slučaju bankrotirali, iako su prošlu godinu zavrišli sa dobiti od četrdeset miliona eura.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je u intervjuu za Televiziju Crne Gore da se razmatra novi set ekonomskih mjera koji podrazumijeva i da neće biti isključenja električne energije pretplatnicima koji ne izmire dug.

"Predviđeno je da EPCG i svi energetski subjekti oslobađaju zatvorene djelatnosti fiksne naknade za april, maj i jun, da soocijalno ugrožene građane subvencioniraju koliko i Vlada u da ne isključuju pretplatnike koji ne izmire prethodni dug", kazala je ona.

Izvor: Vlada Crne Gore/gov.me/S. Matić

O tome da će se niže cijene koje diktira međunarodna berza odraziti i na crnogorsko tržište, međutim, ni riječi. 

Sa druge strane, nije objašnjeno ni na koji način će se dug tokom kriznih mjeseci regulisati, odnosno da li će biti olakšica u plaćanju računa koji će se nagomilati nakon što istekne krizni period.

Kakvi će nam biti računi za struju za mjesec april ostaje da vidimo, a kako ćemo ih platiti ostaje pitanje za koje odgovor još uvijek nije ni na vidiku.