Ekonomija

MUP: KLADIONIČARI NE TRAŽE POMOĆ, IAKO IMAJU MOGUĆNOST

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Prema Zakonu o igrama na sreću, igrač je za potrebe registracije za klađenje na internetu dužan da dostavi, pored ostalog, i matični broj ili identifikacioni broj dokumenta (pasoša ili lične karte).

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Organizatori klađenja na internetu imaju zakonsku mogućnost da tokom registracije podatke korisnika iz Crne Gore softverski, a ne fizičkim pregledom, provjere kod Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), ali zahtjev za tako nešto nikad niko nije uputio tom resoru.

To su “Vijestima” rekli iz MUP-a, koji vodi Danilo Šaranović.

Prema Zakonu o igrama na sreću, igrač je za potrebe registracije za klađenje na internetu dužan da dostavi, pored ostalog, i matični broj ili identifikacioni broj dokumenta (pasoša ili lične karte).

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP), “Vijestima” su rekli da priređivači igara na sreću obradu ličnih podataka učesnika, odnosno korisnika usluga, vrše na osnovu Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i Zakona o igrama na sreću, te da ne maju i obavezu da od te Agencije pribave saglasnost.

Kako su dodali, Agencija je u prethodnom periodu izvršila više nadzora kod priređivača igara na sreću, odnosno onlajn klađenja, pored ostalih kod MNA Gaming, Vezuv i Meridian Bet i konstatovala da za prikupljanje identifikaciong dokumenta elektronskim putem prilikom registracije i verifikacije naloga za klađenje “postoji valjani pravni osnov”, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti radi izvršavanja obaveza iz posebnih zakona, pišu Vijesti.

Iz Agencije su redakciji dostavili i jedan zapisnik na inicijativu o vršenju nadzoru, koju je u januaru podnijela Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), a kako bi se utvrdila zakonitost prikupljanja ličnih podataka (lična karta i pasoš) građana prilikom registracije i verifikacije naloga za klađenje na internetu.

U zapisniku, pored ostalog, stoji da se kod priređivača lični podaci igrača obrađuju elektronskim putem, da se čuvaju u sistemu za onlajn klađenje, a da pristup ličnim podacima igrača koji su registrovani za klađenje putem interneta, “imaju zaposleni službe za onlajn klađenje, u čijem je opisu radnog mjesta, pored ostalog, da utvrde da li igrač ispunjava uslove za registraciju”.

U postupku registracije onlajn korisnik ostavlja broj lične karte i/ili JMB, ali dostavlja i fotografiju ličnog dokumenta u cilju provjere validnosti unijetih podataka.

To u zapisniku nakon nadzora konstatuje i AZLP i navodi da je prema Zakonu o igrama na sreću priređivač dužan da prilikom registracije izvrši identifikaciju igrača, u skladu sa zakonom kojim se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

“Po završetku postupka registracije priređivač igraču dodjeljuje identifikacioni broj igrača. Bliži način registracije igrača propisuje Ministarstvo. Shodno članu 72 stav 1 tačka 3 Zakona propisana je prekršajna odgovornost ukoliko priređivač igara na sreću putem interneta registruje igrača na osnovu lažnih podataka”, navode iz AZLP.

U zapisniku se dodaje i da je, prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, prije identifikacije elektronskim putem klijent dužan da priređivaču kladioničarske igre onlajn klađenje dostavi fotokopiju lične isprave u elektronskoj formi.

“Prije identifikacije elektronskim putem obveznik je dužan da pribavi podatke o klijentu...”, stoji u zapisniku.

“Vijesti” su u vezi sa tim pitale resor unutrašnjih poslova da li bi, kada su u pitanju igrači iz Crne Gore, sa dokumentima i matičnim brojem iz Crne Gore, razmjena podataka između organizatora igara na sreću i MUP-a mogla da se odvija direktno između njihove baze i registra stanovništva. U tom slučaju ne bi bilo potrebe da zaposleni kod organizatora igara na sreću imaju fizički uvid u podatke i lična dokumenta građana, pišu Vijesti.

Iz MUP-a su pojasnili osnov i postupak za tako nešto, ali i kazali da im do sada niko od organizatora igara na sreću nije uputio sličan zahtjev.

“Pristup ličnim i drugim podacima iz elektronskih baza podataka koje generiše MUP vrši se na osnovu odredaba zakona kojima se propisuje pravni osnov za pristup navedenim podacima, kao i Uputstva o neposrednom pristupu i korišćenju ličnih i drugih podataka iz elektronskih baza podataka. Uputstvom je propisano da korisnik koji podatke iz baza MUP-a želi pribavljati neposredno podnosi zahtjev ovom Ministarstvu na propisanom obrascu. Navedeni zahtjev mora biti potpisan od strane starješine organa koji podnosi zahtjev”, pojasnili su iz tog resora.

Kako su dodali, u dijelu koji se odnosi na uslove koje korisnik mora ispuniti za neposredan pristup podacima su postojanje pravnog osnova, te ispunjavanje tehničkih uslova.

“Pod tehničkim uslovima podrazumjeva se da je korisniku izdat validan digitalni sertifikat od strane autoriteta autorizovanih za izdavanje digitalnih sertifikata u Crnoj Gori, kao i da korisnik ima mogućnost ostvarivanja zaštićene komunikacije sa računarskim sistemom MUP-a”, rekli su “Vijestima”.

Kako su dodali, način neposrednog pristupa podacima mora biti u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast elektronskog poslovanja.

“Takođe, obavještavamo da do danas ovom Ministarstvu od strane organizatora igara na sreću nije podnošen zahtjev za pristup ličnim i drugim podacima iz registara, odnosno evidencija čije je vođenje u nadležnosti ovog Ministarstva na opisan način”, rekli su iz MUP-a.