Ekonomija

Objavljen Javni poziv za obilaznicu oko Podgorice Smokovac – Tološi

Autor Milica Mrvaljević

Monteput d.o.o. je objavio javni poziv za izradu Idejnog projekta autoputa Bar – Boljare, dionica Smokovac – Tološi, u dužini od oko 10 kilometara, kazali su iz ovog preduzeća.

Izvor: monteput

Kako su pojasnili, ovaj projekat predstavlja važan korak u unapređenju saobraćajne infrastrukture Crne Gore, “posebno jer će se kroz planiranu obilaznicu oko Podgorice rasteretiti gradski saobraćaj”.

Vizuelni prikaz dionice dostupan je na linku:

“Projekat podrazumijeva izradu tehničke dokumentacije koja uključuje pun profil autoputa sa projektovanom brzinom od 100 km/h. Na ovoj dionici planirane su dvije petlje: Petlja Smokovac, koja povezuje magistralni put Podgorica – Kolašin sa postojećom dionicom Smokovac – Mateševo, i Petlja Tološi, koja se povezuje s magistralnim putem Podgorica – Nikšić. Takođe, planirana su odmorišta i benzinske stanice kod Veljeg Brda”, kazali su iz Monteputa.

Pri izradi projekta, kako su dodali, posebna pažnja mora biti posvećena zaštiti životne sredine, uključujući očuvanje pećine Magara.

“Autor je obavezan da dostavi rješenja koja uključuju sve radove koji su neophodni za potpunu funkcionalnost i kompletnost ove dionice autoputa, te da budu kompatibilna sa rješenjima i sistemima realizovanim na dionici Smokovac – Mateševo”, navodi se u saopštenju.

Kako su zaključili, ova dionica jedna je od 18 koje čine mrežu planiranih autoputeva i brzih saobraćajnica u Crnoj Gori, a koje je Vlada definisala kroz pet razvojnih koridora: autoput Bar – Boljare; Jadransko – jonski autoput; brza saobraćajnica duž crnogorskog primorja; brza saobraćajnica Bijelo Polje – Pljevlja – granica sa BIH; i brza saobraćajnica Podgorica – Nikšić – Žabljak – Pljevlja. Realizacijom ovih projekata unaprijediće se bezbjednost, udobnost i brzina saobraćaja, uz značajno skraćenje vremena putovanja.