Ekonomija

VLADA USVOJILA PREDLOG ZAKONA O POTROŠAČKIM KREDITIMA

Autor Vasilisa Grgurević

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Predlog Zakona o potrošačkim kreditima.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj, je na konferenciji za medije nakon sjednice, saopštio da je ovaj dokument dobio zeleno svjetlo od evropskih partnera Crne Gore, Evropske komisije i Savjeta Centralne banke.

Granica za kamate, krediti bez naknade: Vlada i CBCG pripremili zakon o potrošačkim kreditima, Brisel dao zeleno svjetlo
Ovim zakonom se ukidaju naknade za obradu i prijevremenu otplatu stambenih kredita, a biće uvedena i najviša dozvoljena efektivna kamatna stopa na potrošačke kredite.

U potrošačke kredite računaju se - stambeni krediti, gotovinski nenamjenski krediti, gotovinski krediti za penzionere, hipotekarni krediti, krediti za rekonstrukciju i adaptaciju, krediti za refinansiranje, krediti za kupovinu motornog vozila i krediti za obrazovanje.

Uz to, uvode se novine u dijelu procjene kreditne sposobnosti potrošača tako da su kreditori sada obavezni da uspostave procedure za rano prepoznavanje potrošača koji bi mogli imati poteškoće u plaćanju, te da uspostave kontakte s njima kako bi se pronašla najbolja rješenja za nastavak otplate kredita.

Novina je i da prije pokretanja izvršnog postupka, kreditori moraju pokušati da postignu dogovor s potrošačima o naplati obaveza, što uključuje obavezu da kreditor predloži mjere za olakšanje otplate ugovora u takvim okolnostima.