Ekonomija

U PLANU TENDER ZA REKONSTRUKCIJU ULICE VOJISLAVLJEVIĆA U PODGORICI

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Uprava za saobraćaj namjerava da raspiše tendere za izgradnju dugo čekane rekonstrukcije Ulice Vojislavljevića, kružnog toka na Cetinjskom i Nikšićkom putu i novog mosta na Morači, čime bi se znatno smanjile gužve na tom podgoričkom “uskom grlu”.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

To su “Vijestima” zvanično kazali iz podgoričke Agencije za izgradnju i razvoj, istakavši da je riječ o investiciji od više od 22 miliona eura.

Ulica Vojislavljevića se proteže naseljem Zabjelo, od kružnog toka na Petrovačkom putu do Cetinjskog puta, a neopisive saobraćajne gužve duž nje su svakodnevne.

Upravo su saobraćajna zagušenja i sve veći broj automobila glavni razlozi za planiranu obnovu o kojoj se govori posljednjih deset godina, kako pišu Vijesti.

Iz Agencije su pojasnili da je u julu 2016. ugovorena izrada glavnog projekta Ulice Vojislavljevića, od Ulice 8. marta do Ulice 4. jula, koji je uradila projektantska kuća “Via project” i koji je dobio pozitivnu reviziju.

“Zbog izmjene planske dokumentacije i potrebe usklađivanja dijela projekta sa propisima Evropske unije (eurokodovima), bilo je neophodno izvršiti izmjenu glavnog projekta. Izmijenjeni glavni projekat je završen, a u završnoj fazi je revizija projekta. Dužina bulevara je 2.800 metara, a širina kolovoznih traka sedam metara (za svaki smjer kretanja predviđene su dvije saobraćajne trake širine po 3,5 metara). Razdjelno ostrvo je promjenljive širine od 2 do 4,5 metara. Uz ivice kolovoza nalazi se zeleni pojas promjenljive širine jedan metar, uz koji su projektovane biciklističke staze širine jedan metar i trotoari širine dva metra”, istakli su iz Agencije i dodali da su, od prateće infrastrukture, planirani atmosferska i fekalna kanalizacija i javna rasvjeta.

Niču i semafori
Naglasili su da će semafori biti urađeni na raskrsnicama ove sa ulicama Radosava Burića, Kralja Nikole i Ulicom 1, dok je predračunska vrijednost radova 14.100.000 eura sa PDV-om. Zbog protoka vremena je trebalo, kako su kazali, obnoviti i postupak izrade Elaborata eksproprijacije, koji je dostavljen Upravi za nekretnine na ovjeru u maju ove godine. Odgovor te Uprave, tvrde iz Agencije, još nisu dobili.

Istakli su da je u maju 2018. ugovorena izrada glavnog projekta mosta u Ulici Vojislavljevića, kojim je obuhvaćen i dio ove ulice i kružni tok na raskrsnici Podgorica - Nikšić, kako pišu Vijesti.

“Projektom je predviđena rekonstrukcija postojećeg mosta i izgradnja novog mosta paralelno sa starim. Glavni projekat uradila je projektantska kuća ‘Institut za građevinarstvo’ i dobio je pozitivnu reviziju. Zbog potrebe usklađivanja projekta sa propisima Evropske unije (eurokodovima), bilo je neophodno izvršiti izmjenu glavnog projekta. Izmijenjeni glavni projekat je završen i pozitivno revidovan. Ukupna dužina saobraćajnice koji će biti rekonstruisan prema ovom projektu je 650 metara, sa svom pratećom elektro i hidrotehničkom infrastrukturom”, pojasnili su iz Agencije i dodali da je predračunska vrijednost radova više od 8.000.000 eura sa PDV-om.

Kako su kazali, urađen je i Elaborat eksproprijacije, a dostavljen je na dalju nadležnost Direkciji za imovinu u novembru 2022. godine, radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Pojasnili su da tender za realizaciju oba projekta treba da raspiše Uprava za saobraćaj, dok će Opština Podgorica u realizaciji radova učestvovati po Zakonu o putevima.

Iz Agencije su naveli da je programom uređenja Glavnog grada za ovu godinu, za ove namjene planirano je milion eura te da će ove rekonstrukcije uticati na rješavanje saobraćajnog čepa na ovom mjestu.

Dupli most i fontana
Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za rekonstrukciju mosta u Ulici Vojislavljevića i kružnog toka na Nikšićkom i Cetinjskom putu, sredinom avgusta je dobio zeleno svjetlo Agencije za zaštitu životne sredine. Prema Elaboratu, rekonstruisaće se površina od 15.600 kvadrata, dok na samom mjestu rastu različite vrste biljaka, ali koje nijesu zaštićene, rijetke ili ugrožene.

Ističe se da je postojeći most preko rijeke Morače izgrađen 1979. godine po tadašnjem Generalnom urbanističkom planu Titograda, te da je prema opštim urbanističko-tehničkim uslovima (UTU) planirano da se rade dva paralelna mosta sa međuprostorom od 30 centimetara. Pojašnjava se da je predviđena izgradnja jednog mosta u prvoj fazi, što je učinjeno, te da je sada vrijeme za drugu, odnosno novi most, kako pišu Vijesti.

“Planirana rekonstrukcija predviđa i izgradnju novog paralelnog mosta zbog proširenja gradskih ulica na četiri trake, a ukupna dužina je 114 metara. Arhitektonskim projektom, u fazi izrade idejnog rješenja, planirano je postavljanje fontane između starog i novog mosta kao varijanta uređenja prostora između dva mosta. Fontana je smještena na ortotropnoj čeličnoj ploči koja je oslonjena na oba mosta i analizirana je kao stalni teret u fazi izrade projektne dokumentacije”, piše u Elaboratu.

Prema planu, postojeći most će se rekonstruisati, a predviđena je zamjena metalne ograde, asfalta, pješačke staze, dok će se uraditi hidroizolacija, granitni ivičnjaci, ograde, slivnici...

Piše i da će se tokom radova javljati građevinski otpad, odnosno materijal od iskopa, da će se zbog mehanizacije ispuštati štetni gasovi u vazduh, ali da neprijatnih mirisa neće biti. Za očekivati je i povećanje nivoa buke zbog mašina, transportnih vozila i drugih alata, kao i vibracije, ali se navodi da neće biti značajno van mjesta rekonstrukcije...

Bašte glavno zelenilo
U Elaboratu piše i da se sa obje strane Ulice Vojislavljevića nalaze kuće sa okućnicama, skladišta i drugi poslovni objekti, kao i degradirane i neizgrađene površine.

“Lokacija je u najvećem obimu izmijenjenog prirodnog izgleda, degradirana i prilagođena dosadašnjoj namjeni i upotrebi. Zelene površine predstavljaju bašte okolnih stambenih objekata u kojima najčešće rastu voćke: smokva, nar, limun, mandarina, maslina, kivi, vinova loza, orah, višnja, trešnja... Od ukrasnih vrsta prisutne su žive ograde. Nisu rađena detaljna istraživanja, pa se stoga ne može realno govoriti o diverzitetu životinjskih vrsta, a tokom obilaska lokacije i okoline nije evidentirano prisustvo zaštićenih vrsta”, navodi se u dokumentu, kako prenose Vijesti.

Ističe se i da na ovom mjestu nema ni zaštićenih objekata, niti dobara iz kulturno-istorijske baštine.