Ekonomija

POTPISAN UGOVOR ZA PROJEKTOVANJE IDEJNOG RJEŠENJA BRZE SAOBRAĆAJNICE OD BUDVE DO HERCEG NOVOG

Autor Vasilisa Grgurević

Monteput je potpisao ugovor, sa kompanijom "Građevinski Institut Makedonija" Skoplje, za izradu Idejnog rješenja za dionicu brze saobraćajnice od Herceg Novog do Budve, prelazak preko Bokokotorskog zaliva.

Izvor: monteput

Kako je saopšteno iz Monteputa, vrijednost ugovora je 175.329 eura sa PDV-om, a rok za izradu Idejnog rješenja je pet mjeseci.

Početak brze saobraćajnice je u zoni Debelog Brijega, zatim preko zaleđa Herceg Novog dolazi do Tivta ili Kotora, i vezuje se na dionicu čiji je koridor jedinstven od zone Bratešića ka Budvi. Iz Monteputa navode da prilikom izrade rješenja posebna pažnja mora biti posvećena očuvanju prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora kako bi se očuvala njegova izuzetna univerzalna vrijednost u skladu sa svjetskom baštinom.

Izvor: monteput


"Ova dokumentacija će poslužiti kao osnov za konačno opredjeljenje položaja ovog koridora u Predlogu Prostornog plana Crne Gore kao najvažnijeg strateškog planskog dokumenta kojim se određuju državni ciljevi, pravila i mjere prostornog razvoja, u skladu sa ukupnim ekonomskim, socijalnim, ekološkim i kulturno-istorijskim razvojem države".

Izvor: monteput


Iz Moneputa podsjećaju da je Vlada utvrdila pet razvojnih koridora: autoput Bar – Boljare; Jadransko – jonski autoput; brza saobraćajnica duž crnogorskog primorja; brza saobraćajnica Bijelo Polje - Pljevlja - granica sa BIH; i brza saobraćajnica Podgorica – Nikšić – Žabljak - Pljevlja.