Ekonomija

ZA MJESEC DANA IZ FONDA ISPLAĆENA ALIMENTACIJA ZA 108 DJECE

Autor Vasilisa Grgurević

Po 25 rješenja primljena u izvještajnom periodu, isplata je izvršena za period od dana podnošenja zahtjeva pa zaključno sa julom 2024. godine.

Ilustracija
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Od 20. jula do 20. avgusta Alimentacioni fond je primio ukupno 25 rješenja centara za socijalni rad u kojima je priznato pravo na privremeno izdržavanje djeci u skladu sa usvojenim izmjenama Zakona. U ovom periodu je za 108-oro djece isplaćeno 42.613,52 eura.

Ministarstvo finansija, Odjeljenje – Alimentacioni fond je, kako se navodi u informaciji objavljenoj na sajtu Vlade, po rješenjima koja je primio u izvještajnom periodu, kao i po rješenjima koja su primijena u prethodnom periodu, a po kojima teče pravo privremenog izdržavanja, izvršilo isplatu djeci 16.avgusta.

Po 25 rješenja primljena u izvještajnom periodu, isplata je izvršena za period od dana podnošenja zahtjeva pa zaključno sa julom 2024. godine.

Po 66 rješenja koja su primijena prije izvještajnog perioda, a po kojima teče pravo privremenog izdržavanja, isplata je izvršena za mjesec jul, imajući u vidu da je po ovim rješenjima 10. maja, 17. juna i 19. jula izvršena isplata za prethodni period.

“Isplata po 91 rješenju centra za socijalni rad je izvršena u ukupnom iznosu 42.613,52 eura. Od navedenog ukupnog iznosa (42.613,52 eura), na ime privremenog izdržavanja isplaćen je iznos od 40.729,83 eura, dok je na ime troškova izvršnog postupka, koji su takođe priznati djeci u dostavljenim rješenjima centara za socijalni u izještajnom periodu, isplaćen je iznos od 1.883,69 eura “, navodi se u informaciji.

Privremeno izdržavanje po 91 rješenju isplaćeno je za 108-oro djece.

Zakonski zastupnici koji su podnijli zahtjev

Alimentacioni fond je u izještajnom periodu donio 72 rješenja o povraćaju iznosa privremenog izdržavanja, a koji iznosi su isplaćeni zakonskim zastupnicima djece 19. jula.

Od 72 rješenja dužnicima izdržavanja već je lično uručeno 15 rješenja i u toku je rok od osam dana da isti dobrovolino izvrše povraćaj isplaćenih sredstava na račun Ministarstva finansija, Odjeljenje – Alimentacioni fond.

Po rješenjima za koja teče rok od osam dana od strane dužnika izdržavanja na dan 20.avgust još nije bilo uplata na račun Alimentacionog fonda.

“Što se tiče preostalih 57 rješenja u toku je postupak dostavljanja u skladu sa odredbama Zakona o upravnom postupku”, dodaje se u informaciji.

Razlika izmedu broja donijetih rješenja (72) i broja dužnika izdržavanja (59) je zbog toga što se u pojedinim predmetima jedan te isti dužnik pojavljuje više puta jer je dužan izdržavanje da plaća za dvoje ili više djece, pa dužnici koji se pojavljuju dva ili više puta nijesu računati da ne bi došlo do dupliranja broja istih dužnika.

Po 72 rješenja o povraćaju isplaćenog iznosa privremenog izdržvanja, a koji je iznos isplaćen 19. jula, od dužnika izdržavanja potražuje se iznos od 35.301 eura.

U periodu od 20. jula do 20. avgusta već je bilo pet slučajeva dobrovoljnog povraćaja isplaćenog iznosa privremenog izdržavanja od strane dužnika izdržavanja po rješenjima o povraćaju koja su donijeta prije izještajnog perioda.

“Ukupno je od strane dužnika izdržavanja uplaćen iznos od 1.978,55 eura”, navodi se u informaciji.

Zaštitniku imovinsko pravnih interesa, dostavijeno je sedam izvršnih rješenja o obavezi povraćaja isplaćenog iznosa privremenog izdržavanja, na dalju nadležnost i postupanje, dok se za ostala rješenja čeka da steknu status izvršnosti.