Ekonomija

IZMJENA DUP-A "MAHALA", U ZETI PREDVIĐENA IZGRADNJA ETNO SELA, BICIKLISTIČKIH I TRIM STAZA...

Autor Vasilisa Grgurević

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o donošenju Izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana „Mahala“, Opština Zeta.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

 “Površina obuhvata Izmjena i dopuna DUP-a iznosi 373,35 ha, u cilju stvaranja planskih pretpostavki za organizaciju i uređenje ovog prostora u smislu zadovoljavanja potreba korisnika prostora i lokalne samouprave. Shodno razvojnim potrebama potrebno je stvoriti planske preduslove za urbani razvoj naselja, suzbijanje neplanske gradnje, poboljšanje društvenog standarda, saobraćajne i komunalne infrastrukture”, navodi se u saopštenju.

Pojašanjavaju da je teritorija koju zahvata predmetni Plan prostire se na dvije katastarske opštine: KO Golubovci i KO Mahala.

“Izmjene i dopune plana se zasnivaju na uklapanju novih sadržaja u postojeće izgrađeno tkivo, kao i promjenu djelova prostora gdje se analizom došlo do zaključka da prethodni plan nije zadovoljio sadašnje društvene i ekonomske trendove, a gdje je moguće sprovesti nove intervencije sa minimalnim uticajem na životnu sredinu. U zoni izuzetno devastiranog prostora u koridoru vodotoka Morače, gdje se intervencijama i remodelacijama terena planiraju sadržaji bogatih zelenih prostora, vodenih površina, etno sela, trim staza, biciklističkih staza i drugih sadržaja animacije i rekreacije u slobodnom prostoru, neophodna je prethodna sanacija prostora u smislu rekultivacije ili regeneracije, što podrazumijeva obaveznu izradu detaljnih istraživanja i studija kao preduslov za izradu odgovarajućeg konkursnog rješenja za uređenje obale”, saopšteno je iz Vlade.

Preporuka je da se cjelokupan devastiran prostor uz rijeku Moraču (čiji su dijelovi van zahvata ovog DUP-a) sagleda integralno.

Vlada je donijeta i Odluku o donošenju Lokalne studije lokacije „Donji Štoj“, Opština Ulcinj.

“Površina zahvata LSL iznosi 362 ha, u cilju „stvaranja prostorno planskih preduslova za razvoj turizma, legalizaciju postojećih nelegalnih objekata, suzbijanje nekontrolisanog širenja naselja, formiranje identiteta naselja, poboljšanje sadržaja društvenog standarda i komunalne infrastrukture“. Zahvat LSL se proteže pravcem sjeverozapad – jugoistok, duž lokalne saobraćajnice koja od centra Ulcinja vodi ka Adi Bojani. Okruženje zahvata čini vrijedni prirodni ambijent pjaščanih plaža, površina mediteranskog bilja, borove šume i Park prirode Ulcinjska solana”, ističe se u saopštenju.

Dosadašnja izgradnja, kako se navodi, na prostoru Donjeg Štoja odvijala se dijelom u skladu sa Detaljnim urbanističkim planom „Donji Štoj – vikend naselje“ iz 1988. g., a dijelom stihijski, bez građevinskih dozvola i valjane projektne dokumentacije.

“Tako je izgrađen veliki broj nelegalnih objekata, kao i objekata sa neprimjerenim estetskim karakteristikama i gabaritima, neuređenim dvorištima i nedostatkom mjesta za parkiranje. Ukupan broj evidntiranih objekata iznosi 2566. Izgrađene površine zauzimaju 40.3% površine zahvata LSL, dok ostali dio čine poljoprivredne površine, livade i šuma-makija”, navode iz Vlade.

Donijeta je i odluka o izmjeni Odluke o izradi Izmjena i dopuna Prostorno- urbanističkog plana Glavnog grada Podgorice.

Kako je pojašnjeno na sjednici, članom 3a važeće Odluke, između ostalog, propisana je zabrana građenja u obuhvatu Detaljnog urbanističkog plana ,,Univerzitetski centar – Izmjene i dopune“.

“Međutim, naknadnim sagledavanjem problematike procijenjeno je da je urgentno potrebno ukinuti zabranu, kako bi se omogućila realizacija razvojnih planova Univerziteta”, saopšteno je iz Vlade.