Ekonomija

EPCG: Svi iz nikšićke Željezare će biti radno angažovani

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Iz Elektroprivrede (EPCG) tvrde da će svi zaposleni u nikšićkoj Željezari biti radno angažovani

Izvor: MONDO/ Teodora Orlandić

Iz Elektroprivrede (EPCG) tvrde da će svi zaposleni u nikšićkoj Željezari biti radno angažovani i to kod novog zakupca pogona Kovačnice i Čeličane švajcarske kompanije “8B Capital”, kao i kroz druge proizvodne procese unutar fabrike koji uključuju proizvodnju konstrukcija za solarne elektrane i njihovu izgradnju, PVC bravarija, betonskih stubova, kako prenose Vijesti.

Prema podacima Odbora direktora Željezare u fabrici su zaposlena 283 radnika, od čega 281 na neodređeno, a dvoje na određeno vrijeme, dok nema zaposlenih preko agencije.

“Vijesti” su pitale državne kompanije šta će biti sa preostalim zaposlenim radnicima fabrike nakon što je ugovorom o zakupu koji je EPCG potpisala sa kompanijom “8B Capital” krajem jula predviđeno da zakupac radno angažuje 150 radnika. Zakup je na 50 godina.

“Ugovorom o zakupu nije predviđeno preuzimanje zaposlenih u smislu instituta preuzimanja zaposlenog iz Zakona o radu, tako da ne dolazi do promjene poslodavca. Riječ je o načelnoj obavezi zakupca koja će, između ostalog, biti predmet ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između zakupca i Željezare. Svi zaposleni u Željezari biće radno angažovani shodno zakonu, zakonitim opštim aktima, ugovorima o radu a na osnovu potreba procesa rada, a prema uslovima poslovno-tehničke saradnje sa zakupcem, kao i kroz diversifikaciju i dodatnu specijalizaciju proizvodnih procesa u samoj Željezari kao što je proizvodnja konstrukcija za SE, izgradnja i puštanje u rad SE, PVC bravarija i betonske stubove. Prema tome, svi napori EPCG isključivo su usmjereni na stvaranje neophodnih preduslova za otvaranje novih i održavanje postojećih radnih mjesta u okviru profitabilnih privrednih djelatnosti”, kazali su iz EPCG.

Ugovorom je predviđeno da “8B Capital” za pola godine uposli 150 radnika po 25 mjesečno.”Vijestima” iz švajcarske kompanije nije odgovoreno na pitanja kad treba da počne proizvodnja i da li je još neko angažovan i ako hoće koje su firme u pitanju. Pitanja su upućena Igoru Šamizu koji je ispred švajcarske kompanije potpisao ugovor o zakupu.

Iz Unije slobodnih sindikata (USS) i Sindikata Željezare nedavno je saopšteno da je ugovorom o zakupu proizvodnih pogona Željezare nije precizirano kakav je status, koja su prava i pod kojim uslovima zaposleni Željezare prelaze kod zakupca, kao ni šta se dešava i kakav je status 130 zaposlenih koje zakupac nije obavezan da preuzme.

U zajedničkom saopštenju ovih sindikalnih organizacija je navedeno da neće dozvoliti realizaciju bilo kakvog pravnog posla sa imovinom Željezare, dok ne budu imali “kristalno jasnu sliku” o garanciji radnog statusa svih trenutno zaposlenih.

Ugovorom o zakupu švajcarska kompanija se obavezala da će u roku od godinu, od datuma potpisivanja ugovora, pokrenuti proizvodnju i uložiti 7,75 miliona eura, dok će za pet godina, kako su kazali, uložiti 36,85 miliona.

Kompanija “8B Capital S.A” jedina je dostavila ponudu za zakup i uplatila depozit u skladu sa javnim pozivom. U ponudi švajcarske kompanije stoji da im je za pripremni period za pokretanje proizvodnje potrebno šest mjeseci, a da bi za prvo pola godine zaposlili 152 radnika. Kompanija “8B Capital” je ponudila da mjesečnu zakupninu plaća 31.000 eura.

EPCG je krajem 2022. godine otkupio imovinu Željezare od turskog vlasnika, kompanije Tosčelik, za 20 miliona eura. Pokretanje proizvodnje u pogonima Čeličane i Kovačnice pod okriljem EPCG nije bilo moguće zbog strogih pravila o državnoj pomoći.

Ako zakupac u periodu trajanja zakupa odluči jednostrano da raskine ugovor o zakupu, nema pravo da zahtijeva povrat do tada realizovanih investicija u osnovna sredstva niti ulaganja u obrtni kapital.

Iz Unije slobodnih sindikata i Sindikata Željezare nedavno je saopšteno da ugovorom o zakupu proizvodnih pogona Željezare nije precizirano kakav je status, koja su prava i pod kojim uslovima zaposleni Željezare prelaze kod zakupca, kao ni šta se dešava i kakav je status 130 zaposlenih koje zakupac nije obavezan da preuzme.

150 zaposlenih je predviđeno ugovorom o zakupu da “8B Capital” uposli u roku od pola godine i to po 25 mjesečno.