Ekonomija

VSS kadar Željezare odgovorio Goluboviću: Ako ste vidjeli propuste u radu, zašto niste reagovali?

Autor Milica Mrvaljević

Radnici visokog stručnog kadra (VSS) EPCG Željezara Nikšić reagovali su na saopštenje predsjednika Odbora direktora te fabrike, dr Svetozara Golubovića

Izvor: Facebook/Željezara Nikšić

Radnici visokog stručnog kadra (VSS) EPCG Željezara Nikšić reagovali su na saopštenje predsjednika Odbora direktora te fabrike, dr Svetozara Golubovića, u kojem je istakao da je bivši menadžment ostavio milionske gubitke, kao i da radnici ne žele stvarno da rade.

„U petak je, u prostorijama EPCG-Željezara Nikšić održan sastanak sa članovima Odbora direktora (u većinskom sastavu), na čelu sa predsjednikom, koji je i dao saopštenje. Sastanak je iniciran od strane VSS kadra i inženjera zbog trenutno nastale situacije, ne bi li dobili odgovore na krucijalna pitanja za opstanak fabrike. Takođe, zahtijevali smo pojašnjenje na osnovu izjave predsjednika Odbora direktora da je direktorica radila sve po zakonu i sve najbolje za ovu fabriku, a da smo mi neradnici, neznalice i huligani”, navodi se u saopštenju koje je potpisano od strane VSS kadra.

U pomenutom saopštenju naveli su šta su radnici Željezare, zajedno sa VSS kadrom i inženjerima, odradili od početka proizvodnih procesa. Kako su naveli, uredili su kompletan fabrički teren i industrijske hale, površine oko 620.000 metara kvadratnih, na kojima se sada montiraju solarne elektrane na zemlji, izvršili su remont uslužnih sektora pogona (Energetike, Saobraćaja i Radionica), čime su, kako su istakli, omogućili nesmetano funkcionisanje fabrike i snabdijevanje energentima, uradili su remont i dovođenje u pogonsko ispravno stanje ključnih proizvodnih pogona Kovačnice i Čeličane, čime se značajno uvećala vrijednost imovine, adaptirali su građevinske objekte: upravnu zgradu, zgradu TS, zgradu TSC, zgradu Čeličane, SIK-a, Kombinovane, ulazne kapije, brojnih magacina…

“Što se tiče solarnih elektrana ‘ovi neradnici’ su odradili sledeće: SE na kosini brane Vrtac- Radionički proizveli i ofarbali cca 80 tona čeličnih konstrukcija, i tu istu konstrukciju montirali na branu Vrtac. Planirani kapacitet pomenute elektrane je 1,8 MW, dužina zauzetosti površine konstrukcijama je 1,7 km odnosno 12.000 m2. Tu je i solarna elektrana u krugu fabrike (krovovi), adaptirali smo krovove — krov hale Vučionice za kapacitet SE 1.66 MW (postavljeni paneli, čeka se priključenje, krovove CVS i Plavi magacin, kapaciteta elektrane 0.6 MW. Očistili smo i pripremili zemljane površine za montažu cca 5 MW solarnih elektrana; radionički proizveli ili doradili oko 200 tona čeličnih konstrukcija za montažu solarnih panela; montirali proizvedene konstrukcije planiranih kapaciteta SE 4,5MW, što je oko 35.000 m 2 zauzetosti zemljane površine; pripremili i centrirali oko 2.000 betonskih blokova za montažu konstrukcija”, stoji u saopštenju za javnost VSS kadra.

Kako su naveli, u radionicama mašinskog i konstruktivnog pogona proizvel su ili doradili sve navedene konstrukcije, proizveli i dalje proizvode spojne elemente za pričvršćivanje i montažu panela (do sada oko 12.000 kompleta). Pozvali su javnost da posjete fabriku i gradilišta i uvjere se u ono što su naveli, a uz saopštenje su poslali i fotografije kojima dokumentuju što su sve uradili u proteklom periodu.

“Svi poslodavci u Crnoj Gori koji se bave ovakvim i sličnim poslovima znaju da je deficit profesionalnih zanatlija. Ističemo da za pojedine poslove koje zahtijevaju sadašnji poslovni procesi, nemamo profesionalni kadar, ali dajemo sve moguće napore da adekvatno odgovorimo zadacima (limari, parketari, armirači, itd). Poštovani predsjedniče Borda, pozivamo Vas da date saopštenje i objasnite crnogorskoj javnosti ko je nadležan da prati rad izvršnog direktora, Vi ili VSS kadar? Da li smo nekad odbili radni zadatak? Vi ste na toj poziciji, kao član ili predsjednik odbora direktora, u fabrici skoro kompletan period, od 1. januara 2023.godine. Zašto nijeste na vrijeme reagovali ako ste smatrali da ima propusta u radu? Gdje ste Vi bili? Šta ste Vi radili?“, navode radnici u zaključuje se u reagovanju.