Ekonomija

Janković predložila Nikolića za v.d. direktora Željezare

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

To piše u zahtjevu za razrješenje koji je Janković dostavila Odboru direktora EPCG Željezara.

Izvor: Mondo/Ana Božović

Nevenka Janković, koja je podnijela ostavku na mjesto izvršne direktorice nikšićke Željezare, predložila je Odboru direktora EPCG Željezare da za vršioca dužnosti Željezare imenuje Miloša Nikolića, koji je trenutno raspoređen na radno mjesto šefa Službe za saobraćaj, održavanje prostora, objekata i zelenila, kako pišu Vijesti.

To piše u zahtjevu za razrješenje koji je Janković dostavila Odboru direktora EPCG Željezara.

"Vijesti" imaju uvid u zahtjev za razrješenje koji prenose integralno.

"Molim vas da me, na osnovu člana 12 Statuta "EPCG — Željezar Nikšić" DOO, razrješite dužnosti Izvršnog direktora, jer istu više nijesam u mogućnosti d obavljam.

Na javno objavljenom konkursu za poziciju Izvršnog direktor EPCG - Željezara Nikšić objavljenom 06.12.2023. godine prijavila sam se iz uvjerenja da svojim znanjem, radnim iskustvom u metalurgiji i organizacionim vještinama mogu dop nijeti da fabrika krene putem napretka i prosperiteta.

Pred tadašnji Odbor direktora "EPCG — Željezara Nikšić" izašla am sa predlogom poslovnog plana koji je zavrijedio pažnju svih članova Odbora direktora i a poziciju Izvršne direktorice izabrana sam jednoglasnom odlukom svih 7 članova Odbora dir ktora. Za moj izbor glasao je i član Odbora direktora iz reda fabričkog indikata.

Prije prijave na konkurs djelimično iz sredstava javnog informis nja bila sam upoznata da je situacija u fabrici teška i da je fabrika u 2023.godini poslovala a negativnim rezultatom, ali nijesam ni slutila da su računi kompanije u blokadi i da je kompani a u velikim gubicima i visokim nivoom zaduženosti.

S obzirom da sam se prihvatila teškog i odgovornog posla i sa namjerom da sve svoje potencijale stavim u funkciju ozdravljenja fabrike i pokretanja od edenih poslovnih aktivnosti u istoj očekivala sam da će zaposleni, koji su mjesecima u 2022. odini štrajkovali i tražili da im se omogući da rade i da dobiju posao, jedva dočekati da se pokre u konkretni poslovi na kojima će moći da budu uposleni i od kojih će moći da zarade pristojne arade.

Umjesto toga već prvog radnog dana sačekali su me Dopisi Sind kata koji su odisali intencijom da se učini sve da se predstavim protivnikom zaposlenih, a n nekim ko je dobronamjerno došao da pomogne trasiranju putanje za napredovanje Željezare.

Mislila sam da je to samo loš početak i pogrešna početna percepcija šefa sindikata i nekolicine zaposlenih okupljenih oko njega i da će to da prestane. Očekiv la sam da će te loše navike i pogubne neposlovne prakse po Željezaru da prestanu. Nažalost, kako devetog januara tako i do današnjeg dana bila sam obasipana gomilom Dopisa u kojima se ponavlja jedna te ista priča da zaposleni u Željezari žele da rade, ali im neko navodno smeta i ne pruža im dovoljno posla.

Uradila sam sve u domenu svojih ingerencija i mogućnosti, a u uslovima blokiranih računa i dugova da uz podršku Osnivača pokrenem veliki broj poslovnih procesa od izrade i montaže čeličnih konstrukcija za potrebe izgradnje Solarnih elektrana , izrade betonskih blokova, renoviranja krovnih pokrivača na proizvodnim i pomoćnim hal ma, adaptacije objekata za poslovne prostorije i dr.

Umjesto da zaposleni u fabrici budu zadovoljni što su im stvore i uslovi da rade i da zarađuju zarade koje su po visini među najvećima u Crnoj Gori,oni su izd na u dan iznalazili razloge da pišu dopise, da me zatrpavaju novih zahtjevima, a sve sa ciljem tvorene opstrukcije odvijanja bilo kog poslovnog procesa u kompaniji.

Uprkos navedenom pokušavala sam da iz dana u dan radi na rješavanju nagomilanih problema i kroz naporan rad ukažem jednom dijelu zaposleni da se jedino radom mogu zaraditi zarade i stvoriti uslovi za njihovu redovnu isplatu.

Jedan dio zaposlenih je prihvatio da radi i vukao ogroman dio posla i zahvaljujući njima uspjeli smo da odradimo jedan dio planiranih poslova, da ostvarimo pri ode i isplatimo sve zarade za prvih 7 mjeseci tekuće godine.

Paralelno sa razvijanjem pomenutih poslovnih procesa vrijedn sam radila na pronalasku investitora koji bi pokrenuo proizvodnju čelika u Željezari i u tom sam zajedno sa EPCG, kao Osnivačem, uspjela. I taman kada sam pomislila da dolaze bolji ani za Zeljezaru opet su oni isti koji nemaju drugog posla osim da vrijeđaju, psuju, urliču i alkoholišu se pokušali da uvredama i prijetnjama potencijalnom investitoru i njegovim posl vnim partnerima onemoguće ulazak u fabriku.

Ponašanje nekolicine sindikalnih predstavnika prlikom posje e potencijalnog investitora Željezari 19.08. tekuće godine bacilo je mrlju na Željezaru, Nikši i Crnu Goru i poslalo poruku svim važnim činiocima u Društvu da se zamisle da li ovakvo p našanje grupice Sindikalnih prestupnika potpomaže kreiranju povoljnog poslovnog ambije ta ili pak čini našu Državu nepovoljnom biznis destinacijom.

Znam da u Željezari ima zaposlenih koji žele da rade i koji mogu d budu konkurentni na tržištu rada. Sigurna sam da će u fabrici vrlo brzo preovladati razum i d će rad pobijediti nerad.

Uradila sam sve da zadržim radnike i da ne ostavim bez posla radnike. Uspjela sam da isplatim sve zarade zaposlenima Željezare.

Svojim profesionalnim odnosom prema poslovnim obavezama ijesam zaključila niti jedan ugovor štetan za Željezaru.

Nijesam otuđila niti jedan cent sa računa Željezare.

Nijesam trošila kompanijski novac na poslovne ručkove, reprezentacije, niti na poslovna putovanja.

Poslednja dešavanja bila su kap koja je prelila čašu i kao pravi profesionalac i kao osoba koja baštini sve moralne i poslovne kodekse obračam se zahtjevom Odboru direktora da me razriješi dužnosti jer ne želim da budem Izvršni direktor u kompaniji u kojoj Sindikalci umjesto da budu srećni što dolazi investitor i što se otvaraju poslovi koje on toliko dugo čekaju, vrijeđaju i prijete investitoru s namjerom da ga otjeraju da bi nakon toga imali alibi kako bi oni radili, ali eto nema ko da im obezbijedi posao.

Na kraju od Odbora direktora zahtijevam da javno objavi sve troškove koje je napravila izvršna direktorica za 7,5 mjeseci koliko je bila na poziciji Izvršnog direktora.

Sa mjesta Izvršnog direktora odlazim čista obraza i mirne savjesti i sa čvrstim dokazima da sam zaposlenima isplatila sve zarade, da u mom mandatu niko ni ostao bez posla i da je bilo sasvim dovoljno posla za sve koji su željeli da rade. Za sva uduća dešavanja u fabrici odgovornost će snositi oni koji su napravili skandal 19.08. te će godine prlikom posjete renomiranih kompanija Željezari.

Takođe vas ovim putem želim obavjestiti da namjeravam počev od 21.08.2024.godine, iskoristiti godišnji odmor iz tekuće godine, a u vezi čega vam se ovim putem obraćam za saglasnost.

Na kraju biću slobodna da, u cilju nesmetanog odvijanja procesa i organizacije rada predložim imenovanje za vršioca dužnosti Izvršnog direktora kolegu Miloša Nikolića, dipl.saobraćajnog inženjera, koji je trenutno raspoređen na radno mjesto Šef Službe za saobraćaj, održavanje prostora, objekata i zelenila. Nadam se da će kolega Nikolić, ukoliko bude imenovan, uspjeti da uspostavi bolju saradnju sa zaposlenima, koju ja i pored svoje velike želje i truda nijesam uspjela".