Ekonomija

MONTEPUT ZA TRI POSLA IZABRAO "VIA PRJECTU"

Autor Vasilisa Grgurević

Državni Monteput izabrao je ponude podgoričke kompanije “Via project” kao najpovoljnije na tri tendera za izradu idejnih rješenja za dvije dionice budućih brzih saobraćajnica i jednu buduću dionicu auto-puta, a ukupna vrijednost ovih poslova je oko 360.000 eura.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Tako će “Via project” projektovati idejna rješenja za brze saobraćajnicu od Danilovgrada do Nikšića i od Bijelog Polja preko Pljevalja do granice sa Bosnom i Hercegovinom, ali i za dionicu auto-puta od Andrijevice do Čakora (granica sa Kosovom). Ova firma će te poslove obavljati sa podugovaračima “GP team”, “CDS project” i “Geo project”.

To je navedeno u odlukama koje su objavljene na sajtu Crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CeJN), na koje postoji mogućnost žalbe još šest dana.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), kompanija “Via project” je osnovana 2007. godine, a bavi se inženjerskim poslom i tehničkim savjetovanjima. Firma je registrovana u Podgorici, a njen osnivač je Jovan Jovanović.

Ponuda “Via projecta” za izradu idejnog rješenja za 31 kilometar dugu brzu saobraćajnicu od Danilovgrada do Nikšića, vrijedna je 116.200 eura. Ovaj tender je raspisan sredinom maja, a trajao je do sredine juna, a po projektu je njegova procijenjena vrijednost bila 157 hiljada eura. Cilj projekta je preciziranje optimalne trase između Danilovgrada i Nikšića, uključujući projektovanje mostova, tunela i drugih infrastrukturnih objekata uz posebnu pažnju na zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Iz tendera je zbog nepravilno sačinjene izjave, isključena ponuda ponuda beogradske firme “Saobraćajni institut CIP” i podgoričkog “DSD”-a”. Iz istog razloga je takođe, iz sva tri postupka je isključena i zajednička ponuda kompanija “Decom group”, “Louis Berger” i “SBCC”.

Monteput je ponudu “Via projecta” od 161.200 eura, izabrao kao najpovoljniju i na tenderu za izradu idejnog rješenja za dionicu brze saobraćajnice od Bjelopoljske Crnče, preko Pljevalja do granice sa Bosnom i Hercegovinom. Riječ je o ponovljenom tenderu nakon što je prvi raspisan početkom marta a kasnije i poništen krajem maja, nakon što su ponuđači isključeni iz postupka. Postupak je trajao od kraja maja do sredine juna, a vrijednost mu je bila procijenjena na više od od 205 hiljada eura.

Ova dionica duga je oko 93 kilometra i treba da obezbijedi kvalitetnu saobraćajnu vezu Bijelog Polja i Pljevalja i poboljša povezanost sjevera Crne Gore sa Bosnom i Hercegovinom.

Ponuda “Via projecta” za idejno rješenje za dionicu auto-put Andrijevica - Peć, odnosno dionicu Andrijevica - Čakor, vrijedna je 83.000 eura. I u ovom slučaju je riječ o ponovljenom postupku, nakon što je prvobitni tender objavljen krajem februara i poništen sredinom maja, nakon što su svi ponuđači isključeni zbog nepravilno sačinjenih i nepotpunih izjava. Ponovljeni tender je trajao od kraja maja do sredine juna, a procijenjena vrijednost mu je bila 120 hiljada eura.

Cilj izrade dokumentacije za ovu 27 kilometara dugu dionicu, od ukrštanja sa auto-putem Bar-Boljare u Andrijevici preko granice sa Kosovom do Peći, jeste određivanje njenog optimalnog koridora.