Ekonomija

CRMNIČANI OD MONTEPUTA TRAŽE DA BESPLATNO PROLAZE KROZ TUNEL I DESET RADNIH MJESTA

Izvor Vijesti

Oni su prvobitno zahtijevali usvajanje dopuna Zakona o putevima, a kako on nije imao većinu u Skupštini Crne Gore, mještani Crmnice traže potpisivanje ugovora sa “Monteputom”, Opštinom Bar i Vladom Crne Gore koji će biti obavezujući za sve strane.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Za sve punoljetne Crmničane sa autom i motorom neograničen broj prolazaka kroz tunel Sozina, za ostale stanovnike Bara koji ne žive u Crmnici, ali imaju potrebu da tamo često dolaze makar jedan besplatan prolaz dnevno, odmah pet radnih mjesta u “Monteputu”, a do kraja godine deset, zatim još deset sljedeće godine, prenose Vijesti.

To predstavnici “Udruženja za zaštitu i razvoj Crmnice”, između ostalog, zahtijevaju od “Monteputa” i Opštine Bar. Na posljednjem sastanku ove tri strane, dogovoreno je da Crmničani pošalju konkretne zahtjeve i smjernice za rješavanje problema zbog kojih svake nedelje blokiraju prolaz kroz tunel.

Oni su prvobitno zahtijevali usvajanje dopuna Zakona o putevima, a kako on nije imao većinu u Skupštini Crne Gore, mještani Crmnice traže potpisivanje ugovora sa “Monteputom”, Opštinom Bar i Vladom Crne Gore koji će biti obavezujući za sve strane.

U dokumentu koji su dostavili predsjedniku opštine, Dušanu Raičeviću, i direktoru “Monteputa”, Milanu Ljiljaniću, piše da zahtijevaju za mještane Crmnice neograničen broj prolazaka za sve punoljetne osobe koje imaju automobile i motore.

Predlažu da uslovi za to budu dokaz o prebivalištu na području Crmnice, dokaz o upisu u birački spisak u Crmnici, ili dokaz da stalno borave u Crmnici i brinu o roditeljima ili djeci, koji su nastanjeni na teritoriji Crmnice, obrađuju imanje ili imaju posao i seosko domaćinstvo, pišu Vijesti.

“Da ne bi dolazilo do zloupotrebe neograničenog broja prolazaka mještani su saglasni i sa izdavanjem kartice od strane “Monteputa” sa ličnim podacima korisnika, slikom, imenom i prezimenom, što bi bilo prikazano prilikom periodične ili vanredne kontrole od strane “Monteputa””, piše u dopisu u koji “Vijesti” imaju uvid.

Za stanovnike koji žive na teritoriji Bara i Sutomora a imaju privatan posjed, kuću, zemljište, koje se može voditi i na roditelje, djeda ili babu, zbog specifičnosti ruralnih sredina gdje ostavinski postupci nisu završeni, na prostoru Crmnice, ili dokaz da obrađuju imanje, ili brinu o roditeljima, o djeci koji žive na teritoriji Crmnice oni traže 30 ili 31 besplatan prolazak u mjesecu.

“Društvena odgovornost kompanije ‘Monteput’ prema lokalnoj zajednici koja će se ogledati kroz ulaganje sredstava za razvoj i podršku lokalnog stanovništva kroz sportske manifestacije, kulturne manifestacije, pomoć osnovnoj školi…”, navodi se kao treći zahtjev.

Tu se posebno ističe zapošljavanje Crmničana i Crmničanki, odnosno, kako su naveli pet radnih mjesta odmah i još deset do kraja godine a zatim dodatnih 10 u toku sledeće godine. Crmničani smatraju da bi time “izgradili model poželjnog ponašanja i doprinos sredini u kojoj posluju, te na neki način korigovali nepravedan odnos u proteklom periodu”.

Četvrti zahtjev je kontrolna uloga grupe građana, odnosno “Udruženja za zaštitu i razvoj Crmnice” u kategorisanju, dodjeli, kao i nadzoru nad sprovođenjem svih mjera iz ugovora čije potpisivanje zahtijevaju.

Oni zahtijevaju još i da ugovor bude obavezujući za kompaniju “Monteput”, koja bi garantovala da iz svoje dobiti, primat u raspodjeli sredstava mora imati program koji se tiče obezbjeđivanja besplatnog prolaska kroz tunel Sozina za Crmničane, prenose Vijesti.

“To bi garantovala i Vlada u bilo kojem slučaju i nezavisno od rezultata poslovanja kompanije “Monteput”, napisali su oni toj državnoj kompaniji i lokalnoj upravi.

Predstavnici organizatora blokada tunela Sozina su prošle nedelje kazali da će, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu u potpunosti ispunjeni u što kraćem roku, nastaviti sa višečasovnim protestima i blokadama. Kako su ispričali “Vijestima”, odgovor na dopis koji su poslali prošle srijede, još uvijek nijesu dobili, kao ni poziv na novi sastanak.

Do zaključenja ovog izdanja Opština Bar i “Monteput” nijesu odgovorili na zahteve Crmničana.