Ekonomija

SDT DOBIO KRIVIČNU PRIJAVU ZBOG TURISTIČKOG KOMPLEKSA U SKOČIĐEVOJCI

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Nekadašnji predsjednik budvanske skupštine, lider lokalnih Demokrata, mještanin Krsto Radović, podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Nekadašnji predsjednik budvanske skupštine, lider lokalnih Demokrata, mještanin Krsto Radović, podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv doskorašnjeg v. d. glavnog državnog arhitekte Siniše Minića, kao i njegove koleginice Nataše Pavićević, načelnice Direkcije u Direktoratu za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture, kao i Ivana Miloševića, odgovornog projektanta u podgoričkom Arhitektonskom studiu AIM d.o.o, jer su dali zeleno svjetlo da se gradi turistički kompleks na lokalitetu Skočiđevojka, nadomak Reževića, kako pišu Vijesti.

“Svjesni svog djela i znajući da je isto zabranjeno, protivpravnim iskorišćavanjem svog položaja i prekoračenjem svojih službenih ovlašćenja, donijeli su rješenje kojim je data saglasnost investitoru K.D.P. Promotion and Invesment limited Kipar na dopunjeno i izmijenjeno idejno rešenje arhitektonskog projekta izgrađenog od strane projektanata Arhitektonski studio AIM. Na taj način stvorili su preduslove za izgradnju objekta kome su dali legitimitet hotela sa pet zvjezdica iako ne ispunjava zakonom propisane uslove”, naveo je Radović u krivičnoj prijavi u koju su “ Vijesti” imale uvid, a koju je juče predao tužilaštvu na čijem je čelu Vladimir Novović.

Minić, koga je prekjuče Vlada smijenila sa funkcije, potpisao je 19. jula rješenje, dok se na čelu Ministarstva prostornog planiranja i urbanizma nalazio Janko Odović.

“Daje se saglasnost investitoru ‘K.D.P. promotion and investments limited’” na dopunjeno i izmijenjeno idejno rješenje za izgradnju Turističkog kompleksa SKD limited – hotel kategorije pet zvjezdica mješoviti model poslovanja na urbanističkoj parceli 1. Utvrđeno je da je izrađeno u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima i planskim dokumentom urbanističkim projektom “Turističko naselje Skočiđevojka u smislu arhitektonskog oblikovanja i materijalizacije objekta. Bruto razvijena građevinska površina je 61.132 kvadrata (planom je zadata 75.543 kvadratnih metara), indeks zauzetosti 0,22 (planom zatato 0,23) indeks izgrađenosti 1,22 (planom zadato 1,51), spratnost objekta od podruma, suteren, prizemlje i tri sprata do podruma, suteren, prizemlje i deset spratova (planom nije zadata spratnost). Ostvaren odnos prema građevinskoj liniji i obezbijeđenim kolskim prilazom objektima na vlasničkim parcelama”, piše u rješenju koje su “Vijesti” ranije objavile.

Radović u krivičnoj prijavi ističe da prema Zakonu o planiranju i uređenju prostora, propisana obaveza da se u postupku revizije projekta provjerava projektantska ispunjenost uslova za hotel sa pet zvjezdica radi privremenog oslobađanja objekta od obaveze plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

“Stoga je veoma važno da se u ovome momentu utvrdi ispunjenost obaveznih prostornih uslova za određeni stepen kategorizacije što je glavni državni arhitekta propustio da uradi i na taj način nanio višemilionsku štetu po budžet Opštine Budva. Imenovanjem objekta “hotel sa 5 zvjezdica” omogućava investitoru prodaju apartmana, na pjeni od mora, na šta ne bi imao pravo u slučaju utvrđivanja niže kategorije objekta (Zakon o turizmu i ugostiteljstvu)”, naglašava Radović i dodaje:

“Posebno ako se ima u vidu da je lokacija potpuno infrastrukturno neopremljena, bez vode, struje, kanalizacije i odgovarajućih pristupnih saobraćajnica. Postojeća seoska saobraćajnica je neuslovna za kretanje kamiona i autobusa zbog svoje regulacije i nivelacije. Sam projekat iziskuje ogromne kapacitete infrastrukturnih objekata, koji tek treba da se ucrtaju u planske dokumente i čija realizacija će trajati više godina. Pored toga što hoteli sa 5 zvjezdica ne plaćaju komunalije shodno članu 239 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata isti imaju i mogućnost neplaćanja PDV-a za izgradnju i opremanje hotela, koji zapravo nisu hoteli već većim djelom stambeni objekti, u skladu sa odredbama Pravilnika o postupku oslobađanja od plaćanja poreza na dodatu vrijednost investitora i isporuku određenih proizvoda i usluga”, istakao je Radović.

Radović naglašava da je u medijima investitor isticao da je vrijednost investicije na Skočiđevojci 200 miliona eura, što bi značilo da samo po osnovu oslobađanja od PDV-a investitor i organizatori posla obezbjeđuju za sebe korist na štetu građana Crne Gore u iznosu od preko 40 miliona eura.

“Glavni državni arhitekta i odgovorni projektant su dozvolili devastaciju prostora na način što nijesu ispoštovali jasne smjernice urbanističkog projekta “Turističko naselje Skočiđevojka” za pejzažno uređenje turističkih objekata: nije sačuvano i uklopljeno zdravo i funkcionalno zelenilo i masline; nije obezbijeđeno da pejzažno uređenje zauzima najmanje 50 odsto površine urbanističke parcele, dok je maksimalno 25-30 odsto dozvoljeno za izgradnju; nije planirano 100 kvadrata zelenih i slobodnih površina po ležaju za turističke objekte pet zvjezdica; nije opravdano presađivanje 123 stabla četinara, jer oni slabo podnose presađivanje”, naglasio je Radović.

On ističe da uprkos činjenici da MZ “Reževići” ima svojstvo zainteresovanog lica - stranke u postupku, Direktorat nije omogućio mjesnoj zajednici učešće u predmetnom izdavanju saglasnosti, što je u direktnom interesu investitora.

“Osumnjičeni su svjesno preduzimali radnje u cilju izvršenja njihovog zajedničkog djela, pri čemu su isti participirali u djelu na različite načine. Naime, osumnjičeni Minić je neposredno izvršavao radnju krivičnog djela, dok su osumnjičena Pavićević i osumnjičeni Milošević izvršili krivično zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i podstrekavanja. U bitnom, bez prethodnog dogovora, saglasnosti i međusobne podrške osumnjičenih, da izvrše predmetno krivično djelo kao zajedničko, isti nijesu mogli pojedinačno izvršiti preduzete radnje. Sve ukazuje da su se u radnjama osumnjičenih ostvarili svi subjektivni i objektivni elementi krivičnog djela zloupotreba službenog položaja nesavjestan rad u službi”, zaključio je Radović.

Radović je podsjetio da urbanistički projekat “TN Skočiđevojka”, predviđa obavezu sprovođenja međunarodnog javnog konkursa za izradu projekta, ali i mogućnost izuzimanja investitora od ove obaveze, pod uslovom da Opština Budva i resorno Ministarstvo donesu odluke o takvom izuzeću ako je angažovan arhitekta koji je dobitnik Pritzkerove nagrade ili RIBA nagrade.

“No, glavni državni arhitekta je odlučio da investitora treba osloboditi te obaveze uprkos tome što Opština Budva o tome nije donijela odluku, o čemu svjedoči i pisano izjašnjenje predsjednika Opštine. Ovakav stav temelji na tvrdnji da je potpisnik arhitektonskog rješenja, gospodin Carlos Ferrater, dobitnik nagrade Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA), što bi bio jedan od osnova za izuzimanje, ali istovremeno nije dostavljen ni jedan dokaz da je španski arhitekta dobitnik RIBA nagrade ili medalje. Istraživanje po ovom pitanju je izvršila eminentna londonska advokatske kancelarija “Juris Fisher Ltd”, koja je i direktno zatražila sve podatke od Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA), te utvrdila da g. Carlos Ferrater nema i nikada nije dobio “RIBA” nagradu i ne pojavljuje se ni na jednoj listi RIBA nagrađenih arhitekata u posljednjih 100 godina”, istakao je Radović.