Ekonomija

NOVI REKORD NA TRAJEKT LINIJI KAMENARI - LEPETANE! 541,142 hiljada automoblila je prevezeno

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

To je tri odsto više nego u istom mjesecu prošle godine kada je promet iznosio 232.759 vozila. U prosjeku je dnevno usluge trajekata u Boki koristilo preko 7,7 hiljada vozača automobila, kombija, kamiona i autobusa.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Trajekti Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom su u julu na liniji Kamenari - Lepetane sa jedne na drugu obalu Bokokotorskog zaliva prevezli ukupno 239.243 vozila svih kategorija.

To je tri odsto više nego u istom mjesecu prošle godine kada je promet iznosio 232.759 vozila. U prosjeku je dnevno usluge trajekata u Boki koristilo preko 7,7 hiljada vozača automobila, kombija, kamiona i autobusa, pišu Vijesti.

“Kako je jul mjesec bio odlično krenuo, činilo nam se da će na kraju promet dostići i cifru od 300.000 prevezenih vozila, ali se to ipak nije desilo jer je promet u drugom dijelu mjeseca, posebno tokom radnih dana sedmice, bio manji od prvobitno očekivanog. Ipak nastavili smo i u julu kontinuitet rasta prometa koji bilježimo u posljednjih nekoliko mjeseci. Posebno dobra bila je predsezona, odnosno maj mjesec kada smo imali promet od 140.763 vozila što je za čak 66 odsto više nego u istom mjesecu 2023. odnosno jun kada smo prevezli 161.136 vozila svih kategorija, a što je 13 odsto negu u junu prošle godine”- kazao je juče “Vijestima” kapetan Aleksandar Crvenko, rukovodilac Sektora za pomorski i priobalni prevoz u Morskom dobru koji upravlja trajektnom linijom u Boki.

Prema njegovim riječima, tokom dana preko tjesnaca Verige non-stop saobraća pet trajekata, dok je još jedan brod u pripravnosti i uključuje se u promet u najvećim špicevima. Inače, kapaciteti pristaništa u Kamenerima i Lepetanima, odnosno broj raspoloživih ukrcajnih rampi su takvi da na ovoj liniji istovremeno može da radi maksimalno šest od ukupno osam trajekata sa kojima raspolaže Morsko dobro.

“Za sada nemamo većih problema sa gužvama, odnosno nastojimo da pravovremenim angažovanjem brodova većeg kapaciteta izađemo u susret tražnji, kao i da naši redari adekvatno upravljaju procesom ukrcaja i iskrcaja vozila na trajekte u Kamenarima, odnosno Lepetanima te da se se mimo platoa na pristaništima, ne stvaraju duže kolone na magistrali. Posade brodova rade dobro i u međuvremenu su se veoma izvještile i u upravljanju sa najvećim brodom “Ruka pravde” koji nam se ove godine pokazuje kao veoma bitan dio naše flote jer bi bez njega sigurno bilo velikih gužvi na pristaništima”, kazao je Crvenko.

Prema njegovim riječima, promet je i tokom noćnih sati u intervalu od ponoći do 6 sati ujutro toliki da se moraju angažovati najveći brodovi sa kojima raspolaže Morsko dobro: tako četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom uveče voze trajekti “Ruka pravde”, “Trideseti avgust” i “Grbalj”, dok ponedjeljkom, utorkom i srijedom u noćnoj smjeni saobraćaju dva broda – “Ruka pravde” i “Grbalj”.

Na trajektnoj liniji Morskog dobra, inače, trenutno je angažovano ukupno 120 radnika.