Ekonomija

LUKA BAR UNIŠTENU OPREMU PRODAJE ZA STARO ŽELJEZO

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Luka Bar je objavila javni poziv u kojem kao otpadno željezo prodaje havarisane željezne konstukcije pretovarnih mostova, utovarnog tornja za žitarice i transportne trake, koji su uništeni u nevremenu početkom jula ove godine.

Izvor: MONDO

Šteta u Luci Bar procijenjena je tada na 35 miliona eura. Sva tri pretovarna mosta koja su u Luci Bar još od 1977. godine su se srušila usljed jakih naleta vjetra. Mostovi su bili visoki preko 30 metara i teži od 400 tona, kako pišu Vijesti.

Ponude za kupovinu uništene opreme mogu se predavati do 13. avgusta. Početna cijena po toni željeza je 150 eura, a prema javnom pozivu može se kupiti samo ukupna količina havarisane opreme, odnosno neće prihvatati parcijalne prodaje. Tačna količina otpadnog željeza biće utvrđena vaganjem na licu mjesta uz prisustvo predstavnika prodavca i izabranog kupca.

U Izvještaju o šteti navedeno je da su srušena tri pretovarna mosta "Ceretti e Tanfani" pojedinačne nosivosti 12 tona, kojima su konstrukcije potpuno degradirane i sada nemaju upotrebnu vrijednost. Srušen je utovarni toranj za žitarice, kapaciteta 300 tona na sat, kome je takođe konstrukcija potpuno degradirana, oštećeni su usipni koševi za suve rasute terete (visok stepen oštećenja), koji se koriste pri pretovaru suvih rasutih tereta, oštećena je transportna traka za žitarice koja se koristi za transport žitarica na relacijama brod - silos, oštećen je materijal handler koji se koristi za pretovarne operacije....

Vlada je usvojila izvještaj o šteti u kojem je navedeno da je evidentno da Luka Bar sopstvenim resursima ne može da prevaziđe nastalu situaciju, tako da je neophodna pomoć Vlade kako kroz odgovarajuće forme finansiranja urgentnih nabavki, tako i kroz omogućavanje pojednostavljenja administrativnih procedura kako bi se sve što je nužno obavilo u što kraćim rokovima.

Vlada je zadužila tadašnje Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da u saradnji s Ministarstvom finansija i Lukom Bar hitno sagledaju sve moguće modalitete kojima se može obezbijediti finansijska podrška namijenjena hitnoj sanaciji uništene lučke suprastrukture.