Ekonomija

DRŽAVA UZIMA SVETI STEFAN OD STATISA?

Izvor Vijesti

Vlada u petak pod oznakom “interno” odlučila da kompaniji “Adriatic Properties” uputi obavještenje o određivanju roka za ispunjenje obaveza predviđenih ugovorom za zakup hotela “Sveti Stefan”, “Miločer” i “Kraljičina plaža”.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Kompanija “Adriatic properties” u vlasništvu biznismena Petrosa Statisa imaće rok od mjesec dana da otvori hotel “Sveti Stefan” i vilu “Miločer”, koji su zatvoreni četvrto ljeto i plati dug za zakup od oko dva miliona, a ako to ne uradi, Vlada će raskinuti ugovore o zakupu.

“Vijestima” je ovo potvrđeno nezvanično u Vladi.

“Ova tema je razmatrana u petak na sjednici pod oznakom “interno” kada je utvrđena Informacija o statusu aktivnosti po osnovu ugovora o zakupu hotela “Sveti Stefan”, “Miločer” i “Kraljičina plaža” i aneksa ugovora prihvaćenih odlukom Skupštine od 31. juna 2015. godine, odnosno, 29. decembra 2015. godine s analizom pravne situacije u vezi s ugovorom i predlogom obavještenja o određivanju roka za ispunjenje obaveza predviđenih ugovorom”, naveo je izvor “Vijesti”.

Potpredsjednik Vlade i ministar za ekonomski razvoja Nik Đeljošaj je zadužen da pošalje obavještenje “Adriatic propertiesu” da se ispune obaveze, a to se, kaže izvor “Vijesti”, očekuje ove sedmice nakon što se verifikuju zaključci sa sjednice.

“Vijesti” su juče ovim povodom kontaktirale s “Adriatic propertiesom” od kojeg očekuju odgovor.

Vlada je 15. januara 2007. dala zeleno svjetlo da se zaključi ugovor o zakupu na 30 godina hotela “Sveti Stefan”, vile “Miločer” i hotela “Kraljičina plaža”. Po tadašnjem ugovoru garantovana godišnja ukupna zakupnina je 1,6 miliona eura, ali je ugovorom i predviđeno da se zakupnina može revidirati svake treće godine. Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 mjeseci, ali i da u rekonstrukciju “Svetog Stefana” uloži 50 miliona.

Aneksom iz 2015. za “Sveti Stefan” produžen je zakup za 12 godina, do 2049. godine i smanjena kirija sa 1,6 miliona, na 1,1 milion eura. Aneksom za “Kraljičinu plažu” zakup je produžen sa 30 na 90 godina i omogućena je izgradnja kondo hotela, odnosno pola apartmana će biti za prodaju, a pola za hotelsku djelatnost.

“Punu godinu ni centa na račun ove firme u većinskom vlasništvu države nije leglo na ime zakupa grad-hotela “Sveti Stefan” i vile “Miločer” i dugovanje je premašilo milion i po eura. Kvartalno zakupnina bez PDV-a iznosi 388 hiljada”, pojašnjeno je juče iz “Sveti Stefan hoteli” koji još nijesu poslali fakturu za peti kvartal.

Iz HTP “Miločer” je pojašnjeno da toj državnoj firmi pet kvartala (15 mjeseci) nije plaćana zakupnina za nekadašnji hotel “Kraljičina plaža” i vila u Miločerskom parku. Kvartalno zakupnina iznosi 87 hiljada, bez uračunatog PDV-a, tako da je trenutno dugovanje dostiglo pola miliona eura.

Bez dogovora o načinu funkcionisanja Kraljičine plaže i staze između te plaže i spa-centra u Miločerskom parku, hotelski operator “Aman” neće da otvori grad-hotel “Sveti Stefan” jer ne mogu da garantuju gostima bezbjednost i privatnost.

Upravo je korišćenje Kraljičine plaže, koja je decenijama unazad bila zatvorena za javnost, rezervisana isključivo za goste hotela, ali i političku elitu, dovelo do zatvaranja popularnog “Sveca”. Naime, grad-hotel je zatvoren 2021. nakon što su mještani polomili ogradu na Kraljičinoj plaži, a Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom naredilo njeno uklanjanje, te staze u Miločerksom parku oslobodilo za korišćenje.

Nakon što se u ljeto 2021. desio incident, iz “Adriatic Propertiesa” su tražili garancije od države da se to neće više dešavati, ali ih nisu dobili. Tada je država pokrenula arbitražni postupak pred sudom u Londonu, a potom je “Adriatic Properties” uzvratio.

Stari hotel “Kraljičina plaža” je porušen, a na njegovom mjestu je počeo da se gradi novi sa depadensima (apartmanima) za tržište, ali su radovi obustavljeni već drugu godinu zbog arbitražnog postupka.

Kako su “Vijesti” pisale sredinom juna ove godine, “Adriatic Properties” prihvatila je predlog Vlade da na tri mjeseca arbitražni postupak pred Međunarodnim tribunalom u Londonu stave u stanje mirovanja, a za to vrijeme otvori elitno ljetovalište. Dogovor je da u ta tri mjeseca dvije strane pregovorima riješe sve međusobne probleme koje imaju i sporazumno izađu iz arbitražnog postupka. “Svetac” je lani djelimično bio otvoren, ali samo za posjetioce.

Ipak, iako je to bio predlog Vlade, peti od januara, od kada zakupac insistira da se postigne dogovor i izađe iz spora, iz Vlade je stigao odgovor da ne prihvataju privremeno otvaranje grad-hotela.

Đeljošaj je početkom jula u odgovoru na poslaničko pitanje Dejana Đurovića (NSD) naveo da zakupac “Svetog Stefana” više od decenije bespravno koristi šetališta između Kraljičine plaže i Aman spa-centra i javni put koji povezuje ostrvo Sveti Stefan s obalom i nezakonito zabranjuje drugima njihovo korišćenje. Ovi javni putevi nisu obuhvaćeni ugovorom o zakupu i u pitanju je neograničena privatna (zlo)upotreba onoga što nije predmet ugovora.