Ekonomija

DOKUMENTACIJA SPREMNA: Za izbor izvođača radova za adaptaciju naftnih skladišta u državnom vlasništvu

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

U ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću precizirati datum

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

U ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću precizirati datum raspisivanja tendera za izvođenje radova adaptacije i modernizacije naftnih skladišta u državnom vlasništvu za potrebe čuvanja obaveznih rezervi naftnih derivata. Ono što možemo potvrditi je da je Ministarstvo energetike i rudarstva pripremilo regulatorni okvir za realizaciju obaveze obezbjeđenja državnih rezervi naftnih derivata, pišu Vijesti.

To je zvanično rečeno “Vijestima” iz jedinstvenog Ministarstva energetike i rudarstva kojim je rukovodio Saša Mujović.

Mujovićev resor (koji je u rekonstrukciji rasformiran) pripremio je Predlog zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima, utvrđen na Vladi 13. juna 2024. godine i poslat u skupštinsku proceduru.

Nije precizirano da li se mora čekati usvajanje zakona u parlamentu da bi se raspisao tender. 

“Uz to, pripremljena je i potrebna tehnička dokumentacija za objavljivanje tendera, istaknuta hitnost cjelokupnog procesa formiranja strateških rezervi, i s aspekta sigurnosti snabdijevanja i s aspekta ispunjenja ključnog mjerila za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 15 - Energetika. Trenutno smo u proceduri obezbjeđivanja potrebne dokumentacije od strane relevantnih državnih organa kako bismo stvorili sve preduslove za realizaciju ovog projekta. Kao što smo ranije informisali, sredstva za ovu namjenu su obezbijeđena od strane Evropske komisije kroz direktnu budžetsku podršku za prevazilaženje energetske krize”, kazali su iz Ministarstva energetike.

Pitanje obaveznih rezervi ocijenjeno je, u okviru pregovora o pristupanju Crne Gore u Evropsku uniju, kao ključno mjerilo za otvaranje i zatvaranje pristupnih pregovora o poglavlju 15 - Energetika.

Rezerve će služiti u slučaju rizika od nastanka poremećaja ili u slučaju poremećaja u snabdijevanju naftnim derivatima.

Država planira da naftne rezerve čuva u rezervoarima državnog Montenegrobonusa u Baru za čiju modernizaciju treba da potroši 1,5 miiona eura od 7,5 koliko je dodijeljeno bespovratno iz EU, dok će ostatak novca biti potrošen za nabavku rezervi naftnih derivata.

Za potrebe adaptacije i modernizacije rezervoara Ministarstvo energetike i rudarstva treba da raspiše tender za izvođenje radova i nadzor nad radovima koji bi trebalo da traju šest mjeseci, a prve količine naftnih rezervi će se kupiti u 2025. godini.

“Tenderska komisija će, pored već definisane tehničke specifikacije neophodne za selekciju izvođača i nadzor nad izvođenjem radova, definisati kriterijume i uslove za izbor izvođača i nadzora, pri čemu neće biti ograničenja za učešće zainteresovanih strana van Crne Gore, tim prije što se u konkrentom projektu zahtijevaju specifične reference, uz poštovanje zakonske regulative koja tretira ovu oblast”, pojašnjeno je iz ovog Vladinog resora iz koga su dodali da je predviđeno da radovi adaptacije i modernizacije traju šest mjeseci.

Iz Ministarstva energetike su kazali da je vlasnik naftnih skladišta u Baru ukupnog kapaciteta 17.600 m3, Bijelom Polju kapaciteta 24.500 m3 i Lipcima kapaciteta 10.200 m3 država Crna Gora, međutim cijevne instalacije su u određenom procentualnom odnosu podijeljene u vlasničkoj strukturi između države i privatne kompanije “Jugopetrol”.

“Navedena skladišta su data na upravljanje Montenegrobonusu 2003. godine, ali je ovoj kompaniji bio onemogućen pristup i korišćenje skladišnih rezervoara što je pravosudnim presudama iz 2015. i 2016. riješeno u korist države. Pitanje preuzimanja naftnih skladišta kojima upravlja Montenegrobonus od strane “Jugopetrola” trenutno je u nadležnosti Zaštitnice imovinsko-pravnih interesa. Potpuno se slažemo da ovo pitanje zahtijeva posvećeniji angažman države, i s tim u vezi vjerujemo da ćemo ubrzo imati rješenje ovog višegodišnjeg spora od strane zaštitnice, nakon čega će Montenegro bonus biti u prilici da koristi skladišta koja su mu data na upravljanje, izuzev dijela skladišta u Baru predviđenih za skladištenje obaveznih rezervi naftnih derivata”, rečeno je u Ministarstvu energetike.

Kako je pojašnjeno, imajući u vidu da je dio skladišta predviđen za skladištenje obaveznih rezervi, neophodno je pitanje korišćenja državne imovine za skladištenje naftnih derivata regulisati na drugačiji način u odnosu na trenutno rješenje.

“Za potrebe navedenog procesa, nakon okončanja postupka koji vodi zaštitnica, Ministarstvo energetike i rudarstva će formirati komisiju koja će pokrenuti sporna pitanja u ovom procesu i definisati optimalan model funkcionisanja u perspektivi”, kazali su u ovom resoru.