Ekonomija

VOJNICIMA VCG DNEVNICA U NATO MISIJAMA 80 EURA

Autor Milica Mrvaljević Izvor CdM

Operacija Sea Guardian pokrenuta je u novembru 2016. godine

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

Vlada je na prethodnoj sjednici donijela odluku da dnevnica pripadniku/ci Vojske Crne Gore za vrijeme učešća u NATO pomorskoj operaciji “Sea Guardian“ bude 80 eura, piše CdM.

Operacija Sea Guardian pokrenuta je u novembru 2016. godine i naslijedila je operaciju Active Endeavour, a sprovodi se u cilju izgradnje kapaciteta za pomorsku bezbjednost.

Kroz operaciju, NATO doprinosi održavanju bezbjednog i bezbjednog pomorskog okruženja dok sarađuje sa partnerskim zemljama i drugim međunarodnim organizacijama.

Operacija Sea Guardian je pod operativnom komandom Savezničke pomorske komande u Northvoodu, Ujedinjeno Kraljevstvo.

“Svjetska mora i okeani su od najveće važnosti u današnjoj globalizovanoj ekonomiji jer se 90 odsto sve robe kojom se trguje prenosi morem, a komunikacioni kablovi na morskom dnu nose 95 odsto svjetskog sajber saobraćaja. Sredozemno more nije izuzetak. Slično, kada je u pitanju energija, oko 65 procenata nafte i prirodnog gasa koji se potroše u zapadnoj Evropi prolazi kroz Mediteran”, ističe se na sajtu NATO-a.

U tom kontekstu, NATO je pokrenuo operaciju Sea Guardian u Sredozemnom moru.

“Ova operacija je naslednik operacije Active Endeavour, NATO-ove operacije po članu 5 na Mediteranu koja je pokrenuta kao odgovor na terorističke napade 9/11 na Sjedinjene Države 2001. Operacija Active Endeavour pomogla je odvraćanju terorističkih aktivnosti u Sredozemnom moru i obezbeđivanju jedne od najprometnijih trgovačkih puteva na svijetu”, navodi se na sajtu NATO-a.