Ekonomija

PREDSTAVLJEN NACRT FISKLNE STRATEGIJE CRNE GORE ZA PERIOD 2024-2027.GODINE

Autor Anđela Vukčević

Državna sekretarka Milica Adžić naglasila je da je poreska reforma predviđena FS, fiskalno neutralna i da će se njome poštovati zlatno budžetsko pravilo o finansiranju tekuće potrošnje iz tekućih prihoda.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Cilj Fiskalne strategije je stvaranje podsticajnog poslovnog i investicionog ambijenta, makroekonomska i fiskalna stabilnost, unaprjeđenje infrastrukture i ograničavanje odliva kvalifikovane radne snage. To je saopšteno na današnjem okruglom stolu na kome predstavljen Nacrt Fiskalne strategije Crne Gore za period 2024-2027. godine.

“Čule su se brojne sugestije i komentari, koji će, kako je zajednički konstatovano, doprinijeti unaprjeđenju finalne verzije dokumenta”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Bojana Bošković istakla je da je sa ciljem podizanja nivoa transparetnosti, prije izrade dokumenta pokrenut dijalog sa spoljnim zainteresovanim stranama sa pozivom da daju sugestije, ali da u toj fazi nije bilo dostavljenih predloga.

Državna sekretarka Milica Adžić naglasila je da je poreska reforma predviđena FS, fiskalno neutralna i da će se njome poštovati zlatno budžetsko pravilo o finansiranju tekuće potrošnje iz tekućih prihoda.

“Ključne politike FS predstavila je savjetnica predsjednika Vlade za ekonomsku politiku, Milena Milović, stavljajući akcenat na rast zarada za sve zaposlene u Crnoj Gori, rast minimalne i prosječne zarade i rast penzija, po osnovu usklađivanja sa rastom prosječne zarade i rastom cijena. Dok su o drugim segmentima teksta nacrta ovog dokumenta govorili generalni direktori u MF, sa osvrtom na makroekonomski okvir i strateške ciljeve ekonomske politike Crne Gore, a to su pametan, održiv i inkluzivan ekonomski rast i unaprjeđenje kvaliteta života svih građana”, istakli su u MF-u.

Saopšteni su brojni predlozi koji su se, između ostalog odnosili na akciznu politiku, minimalnu zaradu stope PDV-a, markiranje goriva i drugo.

“MF će uzeti u obzir sve konstruktivne predloge i sagledati ih, nastavljajući otvoreni dijalog do kraja trajanja javne rasprave, nakon čega će se finalizovati tekst Fiskalne strategije Crne Gore za period 2024-2027. godine, koji se nakon što utvrdi Vlada, upućuje Skupštini Crne Gore na usvajanje”, zaključuju u MF-u.