Ekonomija

MUJOVIĆ UPOZORIO ČLANOVE ODBORA DIREKTORA ENERGETSKIH KOMPANIJA: Primate značajne apanaže, ne uzimajte dodatne nadoknade

Autor Balša Janković

Ministar energetike Saša Mujović upozorio je sve iz energetskog sektora da ne koriste svoj položaj kako bi sebi obezbijedili mjesečna primanja od nekoliko prosječnih zarada u državi, na račun građana.

Izvor: MONDO

On je uputio dopis Odborima direktora povodom informacije da pojedini članovi Odbora direktora u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države u energetskom sektoru, pored značajnih apanaža koje primaju po osnovu članstva u Odborima, dodatno primaju i naknade u raznim tijelima i komisijama, koje, kako se navodi u dopisu, nijesu zanemarljive, naprotiv.

“Zakonska i statutarna mogućnost da se ta nadoknada ostvari ne znači i obavezu da se primi, posebno ako se ima u vidu da su apanaže za članstvo u Odborima direktora u preduzećima u većinskom vlasništvu države u energetskom sektoru više nego izdašne i sasvim sigurno pokrivaju rad i u Odboru i u svim drugim komisijama i radnim tijelima u kojima je potrebno prisustvo članova Odbora direktora”, upozorio je Mujović.

On je podsjetio da su građanima obećali uvođenje reda u najznačajnia državna preduzeća sa posebnim akcentom na smanjenje svih nepotrebnih troškova i njihovu racionalizaciju.

“Članovi Odbora direktora bi trebalo da budu pozitivan, a ne negativan primjer u tom pravcu i opravdanja da je sve u skladu sa zakonima nijesu održiva, jer pored zakona nas obavezuje, prije i iznad svega, moralna odgovornost prema građanima. Zbog svega navedenog ovakve aktivnosti će u buduće biti oštro sankcionisane”, zaključio je ministar.