Ekonomija

SPAJIĆ: PROSJEČNA ZARADA U CRNOJ GORI USKORO ĆE BITI 1000 EURA, A MINIMALNA PROSJEČNO 700 EURA

Autor Vasilisa Grgurević

Predstavnici Vlade Crne Gore predstavijaju danas dugoočekivani program “Evropa sad 2”.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Premijer Milojko Spajić najavio je da će prosječna zarada u Crnoj Gori uskoro biti 1.000 eura

"Smanjujemo prihode od doprinosa i nadoknađujemo raznim drugim mjerama. Minimalna zarada će u prosjeku da bude 700 eura", rekao je Spajić na konferencija za novinare na kojoj će biti prezentovana Fiskalna strategija za period 2024 - 2026.

"Program Evropa sad 2 se odnosi na 300.000 zaposlenih u Crnoj Gori koji će imati značajna povećanja zarada. Povećanje minimalne zarade za srednjoškolce 33 odsto,34 odsto sa 450 na 600 eura, povećanje srednjoškolcima biće 78 odsto sa 450 na 800 eura", kazao je Spajić.

On je dodao da je fiskalna situacija nikad bolja, da je BDP dug smanjen sa 100 odsto na 55 odsto.

"Ovom fiskalnom satrategijom predviđeno da sledeće tri godine dug po BDP-u bude oko 60 odsto i da fiskalni deficit bude tri odsto po BDP-u", naveo je premijer.

Najavio je da nijedan euro budućeg zaduženja neće ići prema ovim mjerama.

"Svaki euro će ići za infrastrukturne projekte ili za otplatu starog duga", kazoa je Spajić.

Poručio je i da Fond PIO neće biti ukinut i da će penzije biti isplaćivane kao i do sada.

"Neće biti uvođenja, drugih, trećih stubova. Penzioni sistem ostaje isti i neće se mijenjati", kazao je Spajićm dodajući da će od januara 2025. sve penzije u Crnoj Gori biti povećane 50, 60 eura.

Premijer je kazao da je hedžingom ušteđeno 7,5 miliona eura.

Spajić je najavio da ćemo imati "treću stopu PDV-a koja će biti jedinstvena za sve usluge u ugostitejstvu i iznosiće 15 odsto".

"Svi spinovi da ćemo prodavati državnu imovinu da bismo finasirali program Evropa sad 2 su se pokazali lažni", naveo je premijer.

Naveo je i da program Evropa sad 2 neće zavisiti od koncesija, prodaje državne imovine, legalizacije nelegalno izgrađenih objek. Spajić je najavio i da se stopa PDV-a neće povećavati i da ostaje 21 odsto.