Ekonomija

PES: MILATOVIĆU EVROPA SAD 1 I 2 NISU BILI POPULIZAM KADA JE UBJEĐIVAO GRAĐANE U NJIHOVU ODRŽIVOST

Autor Vasilisa Grgurević

Predsjedniku države Evropa Sad 1 i 2, prema riječima PES-a, nisu bili “populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost”.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Crnogorska javnost je zbog straha za rejting pojedinih partija mogla očekivati kritike na račun programa Evropa Sad 2 od onih koji su i prilikom sprovođenja programa Evropa Sad 1 širili dezinformacije i neosnovanu paniku, ali današnji komentar osnivača PES-a i aktuelnog predsjednika države koji je na osnivačkom presu partije prije dvije godine sa tadašnjim kolegom Spajićem obećao građanima prosječnu platu 1000 eura i minimalnu penziju 450 eura, mogli su očekivati samo novi saveznici i savjetnici predsjednika Milatovića, ocijenili su iz pokreta u reagovanju na današnju izjavu predsjednika Crne Gore.

Naime, ranije danas Milatović je upozorio da ne smije se ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti, te pozvao sve političke aktere na odgovoran pristup.

Predsjedniku države Evropa Sad 1 i 2, prema njihovim riječima, nisu bili “populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost”.

“Kada je orkestrirana kampanja protiv programa Evropa Sad 1 krenula zbog, ispostavilo se netačne tvrdnje da se gasi Fond za zdravstvo, tadašnji ministar Milatović nakon što se uvjerio u održivost tog programa, prihvatio je da isti i javno brani. Kada se zbog panike dominantno iz redova bivšeg režima i partijskih tabloida Željka Ivanovića plasirala priča o ukidanju fonda PIO i dovodio u pitanje penzioni sistem, obesmišljena opozicija i medijski tabloidi zbog dosadašnjih promašaja i izgubljene kredibilnosti, odigrali su na novog saveznika, koji je došao na poziciju predsjednika uvjeravajući građane da su njegova obećanja realna”, naveli su iz Pokreta Evropa sad u reagovanju dostavljenom medijima.

Sve “besmislice” koje su pratile kampanju protiv programa Evropa Sad 1, kako kažu, “još su intenzivnije zastupljene protiv programa Evropa Sad 2”.

“Prvo smo slušali mjesecima da program ne postoji, a zatim čitali apokaliptične projekcije raznih iznajmljenih analitičara, od toga da se ukida fond PIO, povećava PDV na 30%, povećava javni dug sprovođenjem zaduženja za tekuću potrošnju, prodaje Elektroprivreda, i tako dalje i tome slično. Da su se pitali ovi akteri vjerovatno bi i usljed globalne inflacije građane i dalje ubjeđivali da su minimalne plate od 222 eura i minimalne penzije od 145 eura evropski standard”, dodaju iz PES.

Građani mogu zamisliti, smatraju u pokretu, kako bi se u takvim okolnostima suočavali sa skupoćom, “na koju sada aludira opozicija”.

“Međutim, građani su ipak dobili vlast koja će više od tri puta podići minimalne plate i penzije, a skoro duplirati prosječne plate u odnosu na period kada je Crnom Gorom upravljao bivši režim”, zaključuju u reagovanju iz PES-a.