Ekonomija

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE PRAVI SPISAK ZA SUBVENCIJU PDV-A

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Ministarstvo je refundiralo 1.381.273 eura korisnicima za PDV, za ulaganja koja su napravili u periodu od 2019. do 2022.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Ministarstvo poljoprivrede do kraja ove godine imaće tačnu informaciju koliko će novca iz budžeta trebati da se izdvoji po osnovu subvencije za oslobođanje PDV-a koje će dobiti poljoprivredni proizvođači koji su korisnici IPARD II programa, a koji su investicije imali u prošloj godini, prenose Vijesti.

U Informaciji ovog resora koja je pripremljena za Vladu je pojašnjeno da će Direktorat za plaćanja napraviti spisak onih koji u toku 2023. nisu oslobođeni plaćanja PDV-a, jer su novac uložili prije usvajanja izmjena Pravilnika o oslobađanju od plaćanja PDV-a.

Prije stupanja na snagu važećeg Pravilnika o postupku oslobađanja od plaćanja PDV-a investitora i isporuku određenih proizvoda i usluga, korisnik IPARD-a kao fizičko lice bio je obavezan da plati PDV i ostale dažbine, bez mogućnosti oslobađanja od tih troškova, što je rezultiralo nejednakom podrškom korisnicima u zavisnosti od njihovog pravnog statusa.

Ministarstvo je refundiralo 1.381.273 eura korisnicima za PDV, za ulaganja koja su napravili u periodu od 2019. do 2022.

IPARD programi sadrže bespovratni novac za podršku razvoju poljoprivrede, a za njegovo sprovođenje je zadužen resor poljoprivrede. Ovaj novac se mora potrošiti u predviđenim rokovima, jer se u suprotnom vraća EU. Cilj IPARD 2 je restrukturiranje i modernizacija poljoprivrednog i prerađivačkog sektora, kako bi ovi sektori bili konkurenti za ulazak u EU i korišćenje fondova.

Novac iz ovog programa se mora potrošiti do kraja ove godine, a kroz njega je poljoprivrednicima bilo na raspolaganju 51,86 miliona eura, od čega 39 miliona iz EU, a 12,81 iz državne kase.

“U skladu s Pravilnikom o postupku oslobađanja od plaćanja PDV-a investitora i isporuku određenih proizvoda i usluga, potrebno je izvršiti refundaciju PDV-a kroz subvencije korisnicima IPARD programa koji su realizovali investiciju u 2023. Ministarstvo će napraviti spisak korisnika koji su plaćeni u 2023. godini, a koji nijesu mogli da koriste potvrde o oslobađanju od plaćanja PDV-a, jer su izvršili plaćanja u vrijeme prije usvajanja izmjena Pravilnika. Takođe, šest korisnika koji su u fazi realizacije investicije, još uvijek nisu podnijeli zahtjev za isplatu. Novac koji bi se mogao refundirati na osnovu ugovorenih investicija iznosi 13.663 eura. S obzirom da ne znamo tačan broj korisnika koji će podnijeti zahtjev za isplatu podrške, ne znamo precizno ni iznos koji će nam biti potreban do kraja 2024. godine. Ministarstvo je obezbijedilo potrebna mišljenja Ministarstva finansija i Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa u cilju obezbjeđenja novca i obezbjeđenja pravnog mišljenja u slučaju eventualnih tužbi od strane IPARD korisnika, na što su navedene institucije pozitivno odgovorile”, piše u Informaciji resora kojim rukovodi ministar Vladimir Joković, pišu Vijesti.

Jedan od preduslova za korišćenje novca iz IPARD 2 programa, bio je i da korisnik uloži sopstveni novac kako bi ostvario pravo na bespovratnu podršku. To je stvaralo probleme jer često nisu imali novac za svoju investiciju, a nisu imali ni lak pristup bankarskim kreditima zato što nisu imali adekvatna sredstva za obezbjeđenje tih zajmova. Poljoprivrednici su u okviru ovog projekta gradili objekte za smještaj stoke, mehanizacije, stočne hrane, nabavljali su zasade, sisteme za navodnjavanje, specijalizovana vozila...