Ekonomija

TRAJEKT "TRIDESETI AVGUST" SE VRATIO U UPOTREBU

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Remont je koštao 412.890 eura, a “Trideseti avgust” je sada, kako je istakao poslovođa u Sektoru za pomorski i priobalni prevoz JP Morsko dobro koji upravlja trajektnom linijom, Aleksandar Crvenko, sada u odličnom tehničkom stanju.

Izvor: MONDO/Danilo Jauković

Nakon pauze od skoro devet mjeseci tokom koje nije plovio zbog isteklih papira, trajekt „Trideseti avgust“ je danas, poslije dobijanja nove plovidbene dozvole od strane Tehničkog inspektorata Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) Crne Gore, ponovno uključen u redovan saobraćaj na liniji Kamenari-Lepetane u Boki Kotorskoj.

„Trideseti avgust“ se nedavno vratio sa četrdesetodnevnog obimnijeg remonta koji je obavljen u brodogradilištu kompanije „Brodoremont Punat“, u istoimenom mjestu na ostrvu Krk. Trajekt je tamo izvučen iz mora na suvo i na njemu su obavljeni uobičajeni dokovski, ali i značajni radovi na zamjeni dotrajalih djelova brodske konstrukcije.

Tako se „Trideseti avgust“ iz Hrvatske u Boku vratio i promijenjenog izgeda, jer su mu tokom remonta, uklonjeni pramčani i krmeni tornjevi sa jarbolima i svjetlosnom signalizacijom, skinute postojeće dotrajale, te napravljene i ugrađene potpuno nove pramčane i krmene rampe za ukrcaj vozila na trajekt, napravljeni novi zaštitni boksevi na pramcu i krmi za hidrauliku tih rampi, te zamijenjen kompletan sistem hidraulike, odnosno bokoštitnica u ukupnoj dužini od 80 metara na oba boka broda. Bilo je i manjih intervencija na pramcu i krmi radi instalacije dodatnih gumenih bokoštitnika, zamijenjen dio dotrajalih limova na palubi, a kompletno je novim zamijenjen i do sada porozni izduvni sistem brodske strojarnice. Obavljeni su i uobičajeni dokovski radovi na trupu, podvodnim ventilima i VSP propulzorima broda.

Remont je koštao 412.890 eura, a “Trideseti avgust” je sada, kako je istakao poslovođa u Sektoru za pomorski i priobalni prevoz JP Morsko dobro koji upravlja trajektnom linijom, Aleksandar Crvenko, sada u odličnom tehničkom stanju.

“Trenutno na liniji preko tjesnaca Verige tokom dana saobraćaju četiri broda: 'Trideseti avgust', 'Ruka pravde', 'Grbalj' i 'Igalo', a peti trajekt 'Teodo' se uključuje prema potrebi, u slučaju većih gužvi u pristaništima. Tokom noći, u intervalu od ponoći do šest sati ujutro, saobraćaju dva trajekta”, kazao je Crvenko, dodajući da nema većih gužvi, osim povremeno u raniim jutarnjim stima u Kamenarima, gdje je osnovni problem činjenica da se trajektno pristanište “naslanja” na vrlo prometni put od Herceg Novog prema Nikšiću, odnosno Risnu i Kotoru, zbog čega povremeno tamo ima manjih gužvi.

“Ovih dana sa jedne na drugu stranu Bokokotorskog zaliva svakodnevno prevezemo između 8.000 i 11.000 vozila svih kategorija, što znači da ćemo do kraja jula sigurno premašiti ukupan promet od 300.000 vozila. Takvo nešto do sada se nikada nije dogodilo na liniji Kamenari-Lepetane, a što indirektno potvrđuje da je sve veći pritisak tranzitnog drumskog saobraćaja preko Crnogorskog primorja”, kazao je Crvenko, dodajući da će od sjutra u pogon tokom dana stalno biti uveden i peti trajekt, dok će tri najmanja broda “Kamenari”, “Perast” i “Lepetane” po potrebi biti naizmjenično uvođena na liniju, jer prostorni kapaciteti pristaništa u Lepetanima i Kamenarima svakako ne dozvoljavaju da se istovremeno koristi svih osam trajekata sa kojima trenutno raspolaže Morsko dobro.