Ekonomija

DIONICA NIKŠIĆ - KUSIDE ĆE SE RADITI DO KRAJA LJETA

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Osim toga, rekonstrukcija obuhvata i ugradnju nove horizontalne i vertikalne signalizacije i sistem pasivne bezbjednosti saobraćaja.

Izvor: PG BIRO/ PROMO

Izmještanje elektroenegretskih instalacija, eksproprijacija zemljišta i izmjene projektne dokumentacije, neki su od problema i nepredviđenih okolnosti zbog kojih je probijen rok za završetak rekonstrukcije 6,4 kilometra duge dionice puta Nikšić - Kuside. Trenutno je završeno više od polovine posla na ovoj trasi pa se kraj radova može očekivati krajem ljetnje turističke sezone, kazali su “Vijestima” iz Uprave za saobraćaj.

”U odnosu na kompleksnost projekta koja je na zavidnom nivou, radovi su završeni na 3,5 kilometra trase, a izvođaču je preostalo da završi rekonstrukciju mosta kod Autobaze, kao i da se realizuju preostale aktivnosti na kolovoznoj konstrukciji i trotoarima između Autobaze i ukrštanja s magistralnim putem M-3. Realno je za očekivati završetak radova po okončanju Ijetnje turističke sezone.

Bez obzira na otežane vremenske prilike u proteklom periodu (visoke temperature) izvodač čini napore da se radovi izvode u kontinuitetu s posebnim akcentom da ne utiču na protok saobraćaja na ovoj dionici. Radovi će se sprovoditi tokom cijelog ljeta, a sve u cilju što skorijeg završetka radova”, naveli su iz Uprave.

Ugovor vrijedan 6,88 miliona eura za rekonstrukciju ove dionice potpisan je početkom novembra 2022. godine, a posao je pripao nikšićkoj kompaniji “Mehanizacija i programat”. Radovi su, međutim, počeli tek u prvoj polovini juna prošle godine, a glavni razlog za to je kašnjenje tendera za izbor stručnog nadzora nad izvođačem. Ti tenderi su poništeni više puta, a posao je na kraju dobila firma “Geotechnics, Projects & Consulting”. Rok za završetak bio je 12 mjeseci, a da su radovi počeli po prvobitnom planu, rekonstrukcija bi bila završena u oktobru prošle godine, pišu Vijesti.

Radovima je obuhvaćena potpuna rekonstrukcija ove dionice s novom kolovoznom konstrukcijom, proširenjem postojećeg puta na 7,1 metara, obnova Vukovog mosta i mosta Autobaza, izgradnja novog kružnog toka na raskrsnici za jezero Krupac, 3,5 kilometara novih trotoara na potezu od petlje do pasarele na Vitalcu, tri kilometra nove javne rasvjete, atmosferske kanalizacije.

Osim toga, rekonstrukcija obuhvata i ugradnju nove horizontalne i vertikalne signalizacije i sistem pasivne bezbjednosti saobraćaja.

Naglasili su i da je cilj rekonstrukcije da Nikšić dobije modernu saobraćajnicu koja zadovoljava sve potrebe s aspekta bezbjednosti, ali i da se maksimalno poveća protočnost saobraćaja na ovom dijelu magistrale Nikšić - Ilino brdo. Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva su ranije saopštili da su na ovoj dionici postojale mnoge problematične tačke zbog kojih je ranije dolazilo do nezgoda, koje će, kako su kazali, prilikom rekonstrukcije biti riješene.