Ekonomija

EPCG BI DA ZADŽI DOBIT OD 52,4 MILIONA EURA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Uz ovih 52,4 miliona EPCG ima i neraspoređenu dobiti iz prethodnih godina od 42 miliona.

Izvor: MONDO

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 miliona eura zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, takoda ni Vlada koja je vlasnik oko 98 odsto kapitala ne bi dobili ništa u državni budžet, saznaju “Vijesti”.

Uz ovih 52,4 miliona EPCG ima i neraspoređenu dobiti iz prethodnih godina od 42 miliona.

Konačna odluka o ovome biće poznata 28. juna za kada je zakazana Skupštini akcionara na kojoj predstavnik Vlade koji predstavlja 98 odsto akcionara s pravom glasa može da promijeni ovaj predlog menadžmenta EPCG.

Vlada je predlogom budžeta za ovu godinu navela da od prihoda od kapitala očekuje oko 54,5 miliona eura u državnu kasu.

“Ministarstvo finansija preporučiće Vladi da i u ovoj godini ostvari svoja imovinska prava analogno prethodnim godinama. Napominjemo da je država u prethodnom periodu u kontinuitetu ostvarivala svoja imovinska prava koja proističu iz vlasništva u privrednim društvima, a shodno Zakonu o privrednim društvima i zaključcima koji su doneseni u prethodnom periodu”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva finansija nedavno na pitanje da li će predložiti da državna preduzeća uplate dobit u budžet i u kojem procentu.

Izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović kazao je nedavno u intervjuu “Vijestima” da se nada da im država neće uzeti cijelu dobit.

Bulatović je kazao da Termoelektrana Pljevlja naredne godine, zbog remonta, neće raditi osam mjeseci i da će zbog toga biti potreban uvoz struje koja bi po sadašnjim cijenama vrijedjela 65 miliona eura.

“Cijenim da bi svi relevantni akteri trebalo da imaju u vidu ozbiljnost izazova s kojima će se EPCG suočiti sljedeće godine, naročito u kontekstu potrebe za nabavkom veće količine električne energije. Imajući u vidu sve obaveze po osnovu nabavke značajne količine električne energije iz uvoza za sljedeću godinu, mislim da nije realno očekivati da se cjelokupna dobit izdvoji za državni budžet po navedenom osnovu”, kazao je tada Bulatović, kako prenose Vijesti.