Ekonomija

MUJOVIĆ: CILJ JE DOĆI DO PONUDE U KORIST ŽELJEZARE I RADNIKA

Autori TV Vijesti Marija Milošević

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović je kazao da je cilj Vlade da na pravi način riješi pitanje Željezare i da neće dozvoliti da se poslije godinu dana raskida ugovor sa investitorom i da država ima neke nove namete.

Izvor: MONDO

"Da mi je cilj politikanstvo i da mi je cilj ubiranje nekakvih poena, ja bih danas mogao slavodobitno izjaviti da imamo interesovanje za Željezaru. Želim da ljestvica naših zahtjeva bude visoko podignuta, jer neću ni po koju cijenu dozvoliti da se nakon godinu dana raskida ugovor, i ne želim nove namete i nove dugove za državu. Zbog toga smo tražili ozbiljne bankarske garancije i ozbiljna rješenja i zato kažem, sve to što je Odbor direktora Elektroprivrede donio i potvrdio mora proći kroz filter Vlade, Savjeta za privatizacije, pa ćemo tek onda razmišljati o finalnom rješenju", kazao je Mujović, prenose Vijesti.

Odbor direktora Elekroptivrede (EPCG) usvojio je predlog ponude koju je dala švajcarska kompanija "8B Capital S. A." o zakupu pogona nikšićke Željezare, čeličane i kovačnice.

"Osim te ponude imamo i dvije ozbiljne ponude. Istina, ne za zakup, jedna kompanija je dostavila ponudu za kupovinu, a druga za strateško partnerstvo sa Vladom. Tako da do 10. juna, kada je zakazana Skupština akcionara, mi ćemo kao Vlada imati stav šta nam je najbolje činiti, držeći se maksime - dobro je rješenje samo ono koje je održivo i na korist radnika i Željezare. Kompanije koje su pokazale interesovanje su turska kompanija Enek, da kupi Željezaru, a druga koja nam nudi strateško partnerstvo je Duferco, jedna od najrenomiranijih evropskih i svjetskih firmi za proizvodnju čelika. To su ponude i jednostavno ćemo se kao Vlada izjasniti o njima i vidjeti šta je najbolje za Željezaru. Mi moramo imati stav prije 10. juna, dovoljno je vremena da odlučimo", rekao je Mujović, kako prenose Vijesti.