Ekonomija

NJEMAČKA POLJOPRIVREDA U OGROMNOJ KRIZI: Ministar krivi situaciju na tržištu, alarm za čitavu Evropu?

Autori Ivona Ulićević Euractiv

Kako se protesti poljoprivrednika širom zemlje nastavljaju, njemačka vlada želi da se tržišna moć supermarketa i prehrambene industrije ispita, okrivljujući njihovu moć određivanja cijena za lošu ekonomsku situaciju mnogih farmi

Izvor: Printscreen

Planirano smanjenje subvencija za poljoprivredna vozila i gorivo izazvalo je proteste širom zemlje u decembru i januaru.

Dok savezna vlada ostaje posvećena postepenom ukidanju subvencija za poljoprivredno gorivo, pokušava da pronađe druge načine da poboljša ekonomsku situaciju poljoprivrednika.

„Zatražili smo od Komisije za monopole da ispita strukture tržišta", rekao je ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni) tokom posjete poljoprivrednoj trgovinskoj izložbi „Grune Voche" u Berlinu 24. januara.

Funkcionalno tržište bi stvorilo povoljne cijene za potrošače, a istovremeno bi stvorilo fer uslove za sve učesnike na tržištu, smatra njemački ministar privrede.

„I zato se Komisija za monopole pita: da li su tržišni uslovi pravedni za sve, a posebno za poljoprivrednike u ovom slučaju?" rekao je Habek.

„Ako se pokaže da se mogu učiniti pravednijima, to bi takođe bio doprinos debati da se onda u zakonima ili uredbama, ili na evropskom nivou, obezbijedi da poljoprivrednici takođe mogu da svoje troškove proizvodnje prenesu kao cijene na tržištu", dodao je on.

Mark Bataj, generalni sekretar Komisije za monopole, potvrdio je Euractivu zahtev Ministarstva privrede za istragu prehrambene industrije.

Komisija za monopole planira svoju prvu analizu, ili „policy brief", u narednim nedjeljama kako bi procijenila moguće pravne korake. Detaljniji izvještaj o ovoj temi takođe će biti pripremljen do kraja njemačkog zakonodavnog perioda u jesen 2025. godine, ako je moguće.

Međutim, ekonomista konkurencije Justus Haucap, bivši predsjednik Komisije za monopole, rekao je za Euractiv da je rasprava o tržišnoj snazi prehrambene industrije bila „očigledna smetnja" političara.

On je istakao da se veliki dio hrane izvozi, što znači da se cijene ne određuju isključivo između njemačkih poljoprivrednika i kupaca.

Pored tradicionalnog zakona o konkurenciji, kao što je sprečavanje fiksiranja cijena i formiranje kartela, druga pravila u sektoru hrane su već posebno osmišljena da obezbijede tržišnu pravednost za poljoprivrednike.

To uključuje Zajedničku organizaciju tržišta EU, koja nudi širok spektar mogućnosti za tržišne intervencije, kao i zabranu „nepoštenih" trgovačkih praksi kao što su kratkoročna otkazivanja.

Njemački ministar poljoprivrede Cem Ozdemir (Zeleni) najavio je da će se ova posebna pravila u budućnosti više koristiti za podršku poljoprivrednicima.

U Grune Vocheu je zahvalio Habeku „jer mnogo pomaže to što savezni ministar za ekonomska pitanja daje prioritet ovom pitanju".

„Razgovarali smo i sa proizvođačima mlijeka", dodao je Ozdemir.

„Sada dolazi odgovarajuća implementacija, gdje želimo da obezbijedimo da proizvođači mlijeka unaprijed znaju cijenu.

Da bi to postigla, vlada želi član 148 uredbe o zajedničkoj organizaciji tržišta EU. Ovo bi omogućilo vladi da odredi da svi ugovori moraju biti u pisanoj formi i da „sadrže odredbe posebno o cijeni, količini i trajanju", kako navodi trgovinsko udruženje MEG Milch Board.

„Niko od nas neće pristati na posao za koji ne znamo koliko ćemo na kraju zaraditi", rekao je Ozdemir na poljoprivrednom sajmu.

Međutim, Frank Lenz, predsednik odbora MEG Milch, ​​već je upozorio da veliki dio mlijeka neće biti pogođen zbog izuzeća za zadruge.

„Uvođenje obaveznih ugovora koji sadrže određene količine, cijene, kvalitet i uslove, a koji bi važili samo za privatne mljekare, bilo bi neefikasno da ne utiče na oko 70 odsto prerađenog mlijeka", naveo je on u saopštenju za javnost.

„Aranžman o kooperativnom snabdevanju sa retrospektivnim fiksiranjem cijena nije ugovor o otkupu mlijeka sa dogovorenom cijenom", rekao je Lenc.

Peter Mandelfeld, portparol interesne grupe za zadrugu mljekarske industrije (IGM), je međutim pozdravio izuzetak.

„Predstavnici zadruga i članovi IGM-a su jasno stavili do znanja da striktno odbijaju spoljno miješanje u samoupravu farmera u mljekarskim zadrugama", rekao je Mandelfeld u septembru prošle godine.