Ekonomija

DAMJANOVIĆ: UPC ĆE PROVJERITI PRODAJU "BEMAKSA", U SKLADU SA NOVIM ZAKONSKIM RJEŠENJIMA BIĆE UTVRĐEN POREZ ZA PLAĆANJE

Autor Mia Radulović

Uprava prihoda i carina će provjeriti prodaju "Bemaksa" i utvrditi koji iznos poreza na kapitalnu dobit treba da se plati u skladu sa novim zakonskim rješenjima, kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na današnjem radnom doručku sa novinarima

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Vlada je u decembru predložila izmjenu zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kojim se predviđa mogućnost da Uprava prihoda i carina utvrđuje prodajnu vrijednost udijela u pravnom licu ako je prodajna vrijednost udjela u kuoprodajknom ugovoru niža od tržišne. Skupština je usvojila taj predlog kao i amandman kluba poslanika SNP-a o utvrđivanju javnog interesa da taj član važi retroaktivno od 1. januara 2018. godine.

Damjanović je kazao da će u skladu sa zakonskom obavezom poreske vlasti provjeriti sve sporne prodaje preduzeća i udjela u njima u ovom periodu a da će to raditi ubuduće, kako se ne bi dešavalo da oni koji imaju najviše plaćaju minimalne poreske obaveze ili ih izbjegavaju.

Državni sekretar u ministarstvu finansija Ilije Vukčević je u obrazlaganju ove zakonske novine kazao da će fokus u narednim mjesecima biti na povećanju prihoda, i da je ovo jedno od zakonskih rješenja u tom cilju.

"Radiće se reprocjene vrijednosti udjela u preduzećima koja su prodata i tamo gdje postoji razlika utvrditi novi iznos poreske obaveze prodavcu", kazao je Vukčević.

On je naveo da zakon ima povratno dejstvo u prethodnom periodu od pet godina.